Jade Wuurman op podium NK baan-omnium

Zaterdag 13 januari vond in Amsterdam het NK baan-omnium voor de jeugd plaats. Jade Wuurman uit Limmen, renster bij Alcmaria Victrix, wist hier een bronzen medaille te behalen. Zij kwam uit in de gezamenlijke race van categorie 5 (13 jaar) en categorie 6 (14 jaar). Het NK omnium bestaat uit vier onderdelen, de scratch, temporace, afvalkoers en puntenkoers.

Jade Wuurman, met haar 12 jaar de jongste deelnemer, gold vooraf als outsider voor het eremetaal op dit kampioenschap. Na een vijfde plek in de scratch was er enige teleurstelling bij Jade over de uitslag. In de temporace, een specialiteit van Jade, was zij van plan om het recht te zetten. Een race in hoog tempo, met elke ronde een punt te verdienen, zorgde ervoor dat de deelnemersveld in brokken over de baan verdeeld was. In de finale was Jade met een indrukwekkende demarrage er als de kippen bij om de laatste punten weg te snoepen. Dit resulteerde in de derde plek. Met een vierde plek in de afvalkoers stond Jade gedeeld derde met Marit Koene.

De winst werd een duel tussen Zoe van Velzen en Nina Oolders en de de strijd om de derde plek ging tussen twee rensters Jade Wuurman en Marit Koene.

Als laatste onderdeel volgde de puntenkoers een wedstrijd over twintig ronden, met om de vijf ronden een sprint om de punten. De punten waren verdeeld. Zoe van Velzen was winnaar, tweede werd Nina Oolders en in de strijd om de derde plaats wist Jade Wuurman met één punt verschil Marit Koene te verslaan. (Foto: aangeleverd)