Jacob Hooy: een familiebedrijf in kruiden en oliën

Foto boven:
Zo zag de winkel van Jacob Hooy aan de Kloveniersburgwal er uit. Foto: Hans Boot

Limmen – Velen komen regelmatig langs het pand van Jacob Hooy aan de Rijksweg, maar weten niet dat daar achter de deuren een bloeiend bedrijf in kruiden en oliën wordt uitgeoefend met een zeer rijke historie. Arne Oldenboom is een van de directeuren. ,,Het vak is ons met de paplepel ingegoten.”

Door Hans Boot

De geschiedenis van het familiebedrijf begint in 1743, toen Jacob Hooy een kruidenkraam opende op de Amsterdamse Nieuwmarkt voor de verkoop van kruiden en specerijen. In hetzelfde jaar opende hij zijn eerste winkel aan de Barndesteeg en twee jaar later verhuisde Jacob naar het alom bekende en nu nog bestaande winkelpand aan de Kloveniersburgwal.

Arne Oldenboom, die sinds 1993 met zijn broer Rik het bedrijf runt, laat met trots een replica van een deel van de nostalgische winkel zien en vertelt: ,,Sinds 1846 is het bedrijf in handen van de familie Oldenboom. Mijn broer en ik behoren inmiddels tot de zevende generatie van de eerste eigenaar en vormen vanaf 1993 samen de directie. Naast ons bedrijfspand hebben we twee eigen winkels in Amsterdam, waarvan er ook een aan de Westerstraat is gevestigd. Het vak is ons uiteraard met de paplepel ingegoten, maar je moet het wel leuk vinden. Voor ik in de zaak kwam heb ik ervaring opgedaan bij een grote kruidenfirma in Hamburg.”

Arne Oldenboom in het magazijn bij een bak gesneden brandnetelblad. (Foto: Hans Boot)

Hofleverancier

Arne licht toe hoe het bedrijf in Limmen terecht kwam: ,,Rond 1975 zijn we in een bollenschuur van Valkering getrokken, omdat het bijna onmogelijk werd om onze opslagpanden bij de Nieuwmarkt met een vrachtauto te bereiken. Mijn opa was destijds eigenaar en omdat hij in Egmond woonde, werd naar iets gezocht in deze omgeving. Ze zijn toen begonnen in een ruimte van 500 m2 en in de loop der tijd is die na verschillende verbouwingen uitgebreid tot het huidige pand met een oppervlakte van 5000 m2.” Toen Jacob Hooy 250 jaar bestond in 1993, werd het predicaat Hofleverancier toegekend.

Op de vraag wat de kracht is van het bedrijf, is het antwoord: ,,Wij leveren een assortiment dat varieert van aardbeiblad tot zoethout en alles wat daartussen zit. Onze afnemers zeggen altijd: ‘Als Jacob Hooy het niet heeft, is het nergens te krijgen’. Er is ook geen bedrijf in Nederland dat zich met ons kan meten. Onze belangrijke afnemers zijn drogisterijen, distilleerderijen en producenten van tabletten en capsules. Ook leveren we bijvoorbeeld aan boeren die geneeskrachtige mixen voor paarden bestellen. En onze afzet beperkt zich niet tot Nederland, want in en buiten Europa hebben we ook diverse klanten.”

Hier worden de diverse oliën afgevuld. (Foto: Hans Boot)

Coronacrisis

Vervolgens laat Arne weten dat er naast kruiden nog veel meer producten worden verkocht: ,,In totaal zijn het er 4000. Dat zijn onder andere diverse etherische oliën, cosmetica, theezakjes en voedingssupplementen. De cannabisolie (of CBD-olie) staat daarvan momenteel nummer één. Ik kan daarbij vermelden dat we er ook om bekend staan dat we altijd scherpe prijzen hanteren die in verhouding tot de kwaliteit goed betaalbaar zijn.”

Het bedrijf telt nu zo’n veertig medewerkers, maar daar blijft het volgens Arne niet bij: ,,We zijn nog steeds groeiende door met name de verkoop van CBD-producten. Daarnaast verwachten we dat onze omzet door de export naar China ook behoorlijk zal toenemen. Een belangrijke reden voor de bloei van ons bedrijf is, dat wij geen last hebben gehad van de coronacrisis, omdat de drogisterijen en reformhuizen open mochten blijven. Bovendien zijn veel consumenten op zoek gegaan naar natuurlijke alternatieven om in deze onzekere tijd gezond te blijven.”