Jac. P. Thijsse College verdient zilveren Schoolkantine Schaal

Castricum – Het Jac. P. Thijsse College heeft een zilveren Schoolkantine Schaal 2023-2024 van het Voedingscentrum verdiend. Hiermee laat de school zien dat de schoolkantine gezond is ingericht. Wethouder Valentijn Brouwer overhandigde de schaal maandag officieel aan Petra van Dok, conrector op het Jac. P. Thijsse College. Het was een feestelijke bijeenkomst, waarin de wethouder de gezond ingerichte schoolkantine bezocht en enkele leerlingen sprak over het aanbod in de kantine.

Het Jac. P. Thijsse College heeft hard gewerkt om de kantine gezonder te maken. Een gezonde uitstraling en een gezonder aanbod staan hierbij centraal. Het oog van leerlingen valt meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. En er is altijd water beschikbaar in de vorm van meerdere watertappunten in de school. De leerlingen zijn blij met dit aanbod, dat verleidt om gezonder te kiezen.

Richtlijnen

De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Richtlijnen, in opdracht van het ministerie van VWS. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen. ,,We vinden het belangrijk dat leerlingen bewust bezig zijn met gezonde voeding’’, aldus Van Dok.

Themacertificaten

De school laat het niet bij deze stap om de gezondheid van de leerlingen te bevorderen. Naast de gezonde schoolkantine gaat de school voor het Gezonde School themacertificaat Voeding. Dat betekent dat de school op structurele en integrale wijze aandacht besteedt aan het thema voeding. Zo worden naast het gezonde aanbod in de kantine en het voedingsbeleid ook lessen gegeven over voeding. Jac. P. Thijsse overweegt om op termijn ook andere Gezonde School themacertificaten aan te vragen, zoals de certificaten Bewegen en sport en Roken, Alcohol en Drugspreventie. Ook op die thema’s wordt namelijk ingezet. GGD Hollands Noorden ondersteunt de school met de Gezonde School-aanpak.

De Gezonde Schoolkantine

De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Kijk op www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine voor meer informatie. (Foto: aangeleverd)