Jac P. Thijsse College helpt school in Gambia

Castricum – Het Jac. P. Thijsse College (JPT) schiet de inwoners van Jalanbang in Gambia te hulp. Door de coronacrisis zijn vrijwel alle winkels in het land gesloten en stijgen ook de prijzen voor voedsel in rap tempo. Het JPT heeft in de afgelopen jaren de bouw van een school in Jalanbang ondersteund en nu dreigen de armste gezinnen in het dorp om te komen door hongersnood.

In de afgelopen vijf jaar hebben inmiddels honderden leerlingen van het JPT meegebouwd aan de school in Gambia. Nu staat er een goed en bruikbaar gebouw waar veel leerlingen uit Jalanbang en wijde omgeving basis- en voortgezet onderwijs kunnen volgen. Onderwijs is voor de kinderen in Gambia dé uitweg uit armoede. Vorige week bereikte een noodkreet van Mucki, de initiatiefnemer van de school, het JPT. In de mail beschrijft hij de grote problemen die Gambia treffen vanwege het coronavirus. De grenzen met Senegal zijn gesloten en ook het vliegveld is buiten gebruik. De school, Mansa Colley in Jalanbang, biedt juist onderwijs aan kinderen van de armste gezinnen en nu worden deze gezinnen bedreigd met acute hongersnood.

De school wil deze gezinnen graag helpen. Een zak rijst kost een kleine dertig euro en daarvan kan een familie van twintig mensen een maand eten. Ook plaatst de school zoveel mogelijk watercontainers met zeep om de hygiëne te vergroten, kosten: zes euro. Het lijkt niet veel maar de school in Gambia is geheel afhankelijk van hulp om dit te kunnen realiseren. Het JPT heeft besloten om Mucki een handje te helpen bij zijn streven om de bevolking in zijn gebied niet te laten verhongeren. De school zal een groot aantal zakken rijst sponsoren en ook personeel is uitgenodigd een bijdrage te leveren. ,,Tenslotte is de school van Mucki toch een beetje een partnerschool van ons en de band is heel warm’’, zo laat men weten. (foto’s aangeleverd)