Jaap Limmen terug bij SV Vredeburg

Op vrijdag 6 mei speelden de schakers van SV Vredeburg de 24e ronde van de interne competitie. Het leverde enkele meeslepende partijen op. Het meest heuglijke nieuws echter was dat Jaap Limmen, lid van de schaakvereniging vanaf dag één in 1974, na een periode van een half jaar afwezigheid vanwege gezondheidsproblemen weer terugkeerde bij de vereniging en achter het schaakbord.

Limmen was zijn schaakkunsten nog niet verleerd: hij hield de sterke Hans de Goede op remise. Ook het topduel tussen Luc Janssen en Bob Stolp eindigde in een remise. In het eindspel met paard tegen loper viel voor de podiumklanten niets meer te halen. Wim van Dijk etaleerde andermaal zijn hoge schaakniveau. In een onberispelijke partij bond hij Bert Hollander aan de zegekar. Met verfijnd spel maakte Van Dijk gebruik van de kwetsbaarheid van de zwarte koning die geen pionnen meer om zich heen had. Hidde Ebels had een ambitieus aanvalsplan in de partij tegen zijn bloedeigen vader Harold. Een ver opgerukte h-pion, ondersteund door een paard, moest de zwarte koningstelling onder vuur nemen. Maar senior pareerde de aanval secuur. Na een grootscheepse ruil van stukken resteerde voor beiden niet meer dan een half punt.

De partij tussen Sandra Hollander en Barry Blekemolen kende zoveel wederzijdse kansen en bedreigingen dat het voor de aandachtige toeschouwer niet te peilen was. Blekemolen evenwel had het diepst geanalyseerd en incasseerde het punt via een prachtig dame-offer, leidend tot een zogenaamd ‘stikmat’. Dick Aafjes en Theo Al zorgden voor een spectaculaire partij. Met mooie manoeuvres joeg Al de witte koning van zijn opponent naar het midden van het bord, maar juist toen de omstanders dachten dat Al de knock-out zou uitdelen, vond Aafjes een plotselinge route naar een gemeen mat op de onderste rij. Via een listig ‘aftrekschaak’ veroverde Tars Wanders in het vroege middenspel de dame van Ed Stolp, die vanzelfsprekend de strijd onmiddellijk staakte.

Bert van Diermen en Marcel Wester hielden elkaar als touwtrekkers met de hakken in het zand voortdurend in evenwicht. Na een zet of dertig vonden de twee het welletjes en werd het barretje opgezocht met een nette remise op zak. Met regelmaat bedient Aart van den Brink zich van de weinig gespeelde ‘Nijlpaard-verdediging’. Niet zelden bracht het hem ook succes. Maar Adri Beentjes wist het systeem kundig te kraken en scoorde een heel knap punt. Met geduld en brille liet Beentjes zien dat een gesloten stelling paarden veelal sterker zijn dan lopers. Nico Pepping scoorde een fraai punt door Jesse Zoon – die goed tegenspel bood – te verslaan.

Komende donderdag speelt Vredeburg 1 zijn laatste bondswedstrijd van het seizoen. Het bezoekt kampioenskandidaat De Wijker Toren 1. Een dag later is het de beurt aan Vredeburg 2, dat dan De Wijker Toren 2 ontvangt. (Foto: Pixabay)