Invasie bij boekhandel Laan

Castricum – Op vrijdag 24 november vertelt John Grooteman om 16.00 uur over het boek ‘Invasie 1799’, dat in november 2021 verscheen, met subtitel ‘Onheil over Noord-Holland’. John schreef het samen met Bob Latten en Rob Janssen. Omdat het boek bij boekhandel Laan veel succes heeft, wil John er graag op deze locatie over vertellen.

Grooteman: ,,Bob, Rob en ik kwamen elkaar tegen in het Huis van Hilde, waar wij een expositie bezochten over de ‘Onbekende Russische soldaat in het zand’ (gesneuveld in Bergen op 19 september 1799). Tijdens een kop koffie maakten wij een afspraak om te onderzoeken of het haalbaar en zinvol zou zijn het boek zoals hiervoor genoemd te gaan schrijven. En dat is gelukt. Allereerst hebben wij een plan van aanpak gemaakt. Daarna hebben wij er drie jaar aan gewerkt. Veel hulp kregen we van historische verenigingen in Noord-Holland-Noord, regionale archieven, musea, persoonlijke archieven en dagboeken (vooral uit Engeland).’’

Een bezoek aan het museum verschaft veel informatie over deze zware periode voor de soldaten van de strijdende partijen (bijna 80.000 man); aan de ene kant de Fransen en Bataven en aan de andere kant de Britten (Engelsen, Schotten, Welshmen, Ieren) en Russen. Maar ook over de bewoners van Noord-Holland-Noord. Tijdens de presentatie laat John Grooteman veel etsen en voorwerpen (o.a. bodemvondsten) zien. (Foto: aangeleverd)