Interneringskamp Bakkum vanavond belicht in ‘Verborgen Verleden’

Foto boven:
John Heideman toont Merel Westrik een document waaruit blijkt dat haar grootvader deel uitmaakte van het illegale verzet. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Televisiepresentatrice Merel Westrik valt van de ene in de andere verbazing als John Heideman haar op het terrein van Dijk en Duin bijpraat over de rol van haar grootouders in Interneringskamp Bakkum, kort na de Tweede Wereldoorlog. Het gesprek tussen beiden maakt onderdeel uit van een aflevering van het programma ‘Verborgen Verleden’.

Door Henk de Reus

De opnamen voor de uitzending die vanavond op televisie te zien is vonden afgelopen zomer plaats. John Heideman legt uit hoe hij bij het programma betrokken is geraakt. ,,Bij het zoeken naar informatie over de grootouders van Merel Westrik op Internet kwam de redactie toevallig een filmpje tegen waarin ik uitleg geef over de geschiedenis van Duin en Bosch. Men vroeg mij of ik in een van de afleveringen van het programma Verborgen Verleden aan Merel wilde uitleggen hoe haar grootouders elkaar in Bakkum ontmoet hebben. Ik mocht Merel, die op dat moment nog geen idee had waarom zij naar Dijk en Duin was gehaald, vertellen welke rol haar grootouders tijdens en na de Tweede Wereldoorlog speelden.”

Het document waaruit blijkt dat de grootvader van Merel Westrik In het verzet heeft gezeten. (Foto: Nationaal archief)

Ontdekking

In het programma hoort Merel van Heideman dat haar grootvader sinds maart 1944 bij de Binnenlandse Strijdkrachten diende. Hij toont dit aan door haar een verklaring van het Ministerie van Oorlog te laten zien en vertelt dat haar grootvader kort na Tweede Wereldoorlog bewaker was bij het interneringskamp Duin en Bosch. Als Heideman vervolgens een advertentie van het Nieuw Noordhollandsch Dagblad van 19 juli 1945 laat zien waarin staat dat bij het vaste kamppersoneel nog ‘Eenige Flinke Bewaarsters’ geplaatst kunnen worden lijkt er een kwartje bij Merel te vallen. ,,Bedoel je … dat m’n oma hier kampbewaakster was?” Heideman knikt en toont een personeelskaart van Duin en Bosch waaruit blijkt dat haar oma inderdaad in dezelfde periode kampbewaakster bij het interneringskamp was.

De advertentie die ertoe leidde dat Merels grootmoeder kampbewaakster werd.
(Foto: Archief J. Heideman)

Verliefd

De verbazing is duidelijk van Merels gezicht af te lezen. ,,Dus ze hebben hier beiden gewerkt, begrijp ik?”, vraagt Merel. Heideman antwoordt bevestigend. ,,Maar als dit zo is, hebben ze elkaar hier dan ook leren kennen?”, vraagt ze. Heideman knikt en toont Merel een foto waarop de kampbewakers als groep bij elkaar zitten. Dan wijst hij op de foto naar twee personen waarbij de een de arm om de schouders van een man heeft liggen. ,,Zie je deze twee mensen?”, vraagt Heideman. Merel knikt. Heideman vervolgt: ,,Dit zijn jouw grootouders, Merel.” ,,Hè?”, roept Merel, ,,Bedoel je .., dat ze hier tijdens hun werk verliefd op elkaar zijn geworden?” Als Heideman knikt wordt Merel emotioneel en wrijft zacht met haar wijsvinger over de verliefde mensen op de foto. Er lijkt een wereld voor haar open te gaan. Als Heideman haar even later de trouwaankondiging van 19 juni 1946 laat zien worden Merels ogen opnieuw vochtig. Ze heeft dit allemaal niet geweten. ,,Mijn grootouders spraken hier nooit over”, zegt ze. De hele uitzending is vanavond te zien op NPO 2 om 20.35 uur.

Foto van de groep kampbewakers. De twee Personen in de rode cirkel zijn Merels grootouders. (Foto: Archief J. Heideman)