Inschrijving voor Burendag 2022 gestart

Regio – De inschrijving voor Burendag 2022 is gestart. Iedereen die zijn buren beter wil leren kennen kan vanaf nu op Burendag.nl een activiteit aanmelden. Organisatoren Oranje Fonds en Douwe Egberts zien dat er veel behoefte is aan verbinding tussen buurtgenoten na twee jaar van afstand houden. Met de zeventiende editie van Burendag willen ze die verbinding weer op duizenden plekken in het land faciliteren.

Meedoen in de samenleving begint in je eigen buurt. Burendag is dan ook ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Door op Burendag een activiteit te organiseren kunnen buren op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. Het maakt het gemakkelijker om buurtgenoten te leren kennen die je normaal niet zo snel spreekt. Zo kan een burenbingo of een spelletjesmiddag veel meer betekenis hebben voor de buurt dan men misschien in eerste instantie zou denken.

Sociale vraagstukken

,,De afgelopen twee jaar hebben ons extra laten zien hoe fijn en belangrijk het is om mensen in de buurt te hebben waar je op terug kunt vallen wanneer dat nodig is’’, zegt Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds. ,,Of het nu gaat om het aannemen van een pakketje, het doen van boodschappen of het bieden van een luisterend oor. De bereidheid van buren om voor elkaar klaar te staan was groot. Maar we zien ook in de aanvragen die wij binnenkrijgen dat er na twee jaar corona grote behoefte is aan verbinding, omdat de hoeveelheid contacten klein gehouden moest worden. Er waren geen buurtbijeenkomsten, buurthuizen konden geen activiteiten organiseren, verenigingen lagen grotendeels stil. Terwijl verbinding tussen mensen een belangrijke basis vormt voor de aanpak van sociale vraagstukken zoals eenzaamheid, armoede en polarisatie. En die verbinding begint op Burendag. Dus Burendag maakt een wezenlijk verschil, het doet ertoe.’’

Momenten

,,Echt contact is zo belangrijk’’, zegt John Brands, Directeur Douwe Egberts. Hij vervolgt: ,,Dat realiseren we ons door de pandemie des te meer. Even bijpraten, samen een kop koffie drinken of elkaar de helpende hand bieden. Op dat soort momenten voelen we ons verbonden met elkaar. Ieder jaar weer leggen buren in heel Nederland op Burendag de basis voor die momenten – en daar zijn we trots op.’’

Duizenden buurten

In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag met 300.000 deelnemers. Het Oranje Fonds sloot in 2008 als medeorganisator aan. Sinds 2006 organiseerden buurten al zo’n 58.000 Burendagactiviteiten. Inmiddels doen er jaarlijks duizenden buurten mee, in 2021 zelfs een recordaantal van 6.300. Dit jaar starten Douwe Egberts en het Oranje Fonds ook een samenwerking met communityplatform mijnbuurtje.nl. De organisatoren willen met behulp van het platform nog meer mensen bereiken en ervoor zorgen dat het voor buurtgenoten gemakkelijker is om ook na Burendag verbonden te blijven. Zo worden er onder meer webinars gehouden om mensen handvatten te geven om een succesvolle Burendag te organiseren. Deze zijn kosteloos te volgen.

Financiële bijdrage

Buren kunnen via Burendag.nl een aanvraag bij het Oranje Fonds indienen voor een financiële bijdrage van maximaal 350 euro voor hun Burendagactiviteiten en een Burendagpakket. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de activiteit aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze zijn op Burendag.nl te vinden.

Op de foto:
Burendag in 2020 aan de Eikhorst in Bakkum. (Archieffoto: Henk de Reus)