Inloopavond bij Hart in Beweging Kennemerland

Regio – Nederland telt 1.500.000 hartpatiënten. Jaarlijks verlaten 35.000 hartpatiënten de hartrevalidatie of het ziekenhuis. Vrijwel elke hartpatiënt krijgt het advies door te gaan met sporten en bewegen. Het gaat dan om sporten en bewegen met een trainingselement. Naar schatting gaan slechts enkele duizenden door met sporten en bewegen. Voor dit grote verschil zijn meerdere redenen. Allereerst weten hartpatiënten niet waar je kunt sporten en bewegen onder deskundige begeleiding. Ook gaan zij niet sporten, als ze dat niet gewend zijn voor het hartincident. Veel hartpatiënten hebben geen vertrouwen meer in hun lichaam. Zijn bang voor een herhaling van een hartincident, zoals een hartinfarct.

Gediplomeerde instructeurs

Al meer dan 31 jaar worden op dinsdagavond de sporthal en het zwembad van revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee gevuld met sportievelingen van de vereniging Hart in Beweging Kennemerland. Zij hebben één ding gemeen: hartproblemen! Het is een kwetsbare groep mensen die juist zoveel baat heeft bij sporten. De sportavonden worden geleid door gediplomeerde sport- en zweminstructeurs. Zij worden ieder jaar bijgeschoold door de Hartstichting. Uiteraard hebben ze een reanimatiediploma en kunnen ze tevens omgaan met een AED (Automatische Externe Defibrillator). Bij inschrijving als lid moet wel een verklaring van zijn/haar behandelend medisch specialist of cardioloog worden gevoegd, waarin deze aangeeft geen bezwaar te hebben dat zijn/haar patiënt deelneemt aan de activiteiten van Hart in Beweging Kennemerland.

Sociale contacten

Naast het sporten zijn ook sociale contacten belangrijk. Daarin biedt de vereniging een meerwaarde ten opzichte van een sportschool, waar je meestal alleen, zelfstandig aan het sporten bent. Op 3 oktober is er om 18.45 uur een introductieavond voor hartpatiënten. Tijdens het sporten ziet u hoe de mensen weer vertrouwen krijgen in zijn of haar lichaam door op hun eigen niveau te sporten en hoeveel plezier ze daarin hebben, want inspanning wordt ontspanning. Belangstellenden dienen zich vooraf aan te melden door te bellen naar 06 20867080 of door een e-mail naar g.c.de.groot@planet.nl te sturen. Hart in Beweging Kennemerland is ook naarstig op zoek naar sport- en zweminstructeurs. Het gaat om twee uurtjes les geven op dinsdagavond. Voor sportinstructeurs is dit van 18.00 tot 20.00 uur en voor zweminstructeurs van 19.00 tot 21.00 uur. (Foto: aangeleverd)