Initiatievencafé vol met te gekke ideeën

Castricum – Er waren weer genoeg gasten om het Initiatievencafé interessant te laten overkomen. In de praktijk bleek dat ‘interessant’ inderdaad van hoge waarde. Particulier Opdrachtgeverschap beet daarbij de spits af met een betoog over het gebrek aan woonruimte in het algemeen en het creëren van doorschuifmogelijkheden van ouderen uit grote en met etages uitgevoerde woningen.

Door Aart Tóth

Het betreft een prima plan op toekomstige ruimtes, zoals die van het zwembad als dit verplaatst is. Men stelt voor daar een complex te bouwen voor de ouderen met minder woonruimte. De leeggekomen grotere woningen zouden dat naar jongere woningzoekenden kunnen. De volgende spreker met geweldig nieuws, vol enthousiasme gebracht, was Ilse Hofstee van Oxygen-Events. Zij is als medeorganisator verbonden aan het Castricums Smaakmakersfestival, dat 3 en 4 september het dorpshart op z’n kop zet. Zij schetste in weinig woorden hoe het er allemaal uit gaat zien. Het is zeker de moeite waard om deze data nu al met stip te noteren. Het gaat één groot feest worden, volgens Ilse.

De Castricumse Fietsersbond in de persoon van Alex van der Leest kwam met een ‘Riksjaplan’ in Castricum. Het idee is om met vrijwilligers als bestuurder Castricummers rond te toeren in een Fiets-Riksja met een of twee personen die niet meer zo mobiel zijn om zelf rond te toeren. Piet van der Linden uit Alkmaar, waar zo’n project al loopt, gaf vervolgens een uitgebreide uitleg hoe dit allemaal in z’n werk gaat. In Alkmaar loopt dit al sinds 2018 naar grote tevredenheid. De vraag is nu of dit ook in Castricum van de grond zou kunnen komen, door de inzet van de Fietsersbond. Een dergelijk door de Deense Ole Kassov ontwikkeld plan loopt intussen al in 52 landen op 2700 locaties met 3700 Riksja’s. Op de hoogte blijven kan via castricum@fietsersbond.nl. (Foto: Aart Tóth)