Initiatievencafé Castricum op vrijdag 28 oktober

Castricum – Op vrijdag 28 oktober vindt weer een initiatievencafé plaats waarbij initiatiefnemers een podium wordt geboden om hun initiatieven te presenteren. Het café is ontstaan vanuit inspiratie en ontmoeting. Ondernemen en verbinden is waar het om draait, een mooie plek om initiatiefnemers met een breder publiek te verbinden.

Tijdens het Initiatievencafé pitchen startende en gevorderde initiatiefnemers, hun idee en hulpvraag. Zij vertellen hoe zij Castricum een fijnere, meer sociale en duurzame plek willen maken om in te wonen of verblijven en welke hulpvraag ze hierbij hebben. De aanwezigen in de zaal kunnen luisteren, inspiratie opdoen, netwerken en/of initiatiefnemers helpen met hun ideeën. Doel is initiatiefnemers, maatschappelijke instanties, ondernemers, Castricummers en politiek betrokkenen samen te brengen, met elkaar in gesprek te gaan en elkaar verder te helpen. Na afloop van de pitchen is er een (netwerk)borrel waar wellicht de fundering gelegd kan worden voor een mooie samenwerking.

Isolatiearmoede

De eerste spreker aanstaande vrijdag is klimaatburgemeester Theo Versteegen. Vanuit de Klimaatcoalitie Castricum kwam het idee van Rosanne Rootert om wat te gaan doen aan energiearmoede, vaak ook ‘isolatiearmoede’ genoemd. Dat idee sprak Theo enorm aan, om juist in deze tijd van torenhoge energieprijzen de handen uit de mouwen steken bij die doelgroepen die er het hardst onder lijden. Er zijn inmiddels steden waar een fix-brigade operationeel is. En dat concept hier in Castricum (of zelfs BUCH-breed) uitwerking geven heeft Theo als uitdaging opgepakt. Verder praat Theo over recycling wat een van de oplossingen is om klimaatverandering tegen te gaan. ,,Het inzamelen van gebruikt gereedschap en dat een vervolg bestemming geven doe ik met veel plezier.’’ (info: www.fixbrigade.nl).

Culturele activiteiten

De tweede pitcher, Anita Mooiweer, directeur van Geesterhage en Toonbeeld, vertelt over de verenigings- en culturele activiteiten in Geesterhage en de programmering van theater Koningsduyn. Ze deelt een aantal ideeën die ze heeft voor nieuwe culturele initiatieven. (info: www.geesterhage.nl).

Broodfonds voor Liefhebbers

De laatste spreker is Jeroen Drankier. Jeroen is voorzitter van Broodfonds voor Liefhebbers dat nu twee jaar bestaat en vertelt daar alles over. Broodfondsen zijn een succes door heel Nederland. In zo’n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. In een Broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt degene van iedereen een bedrag om van te leven. Het is een sociaal vangnet dat toegankelijk is voor alle ondernemers en in de regel financieel voordeliger is dan een commerciële arbeidsongeschiktheidsverzekering (info: www.broodfonds.nl). Geïnteresseerd? Kom luisteren op 28 oktober om 17.00 uur in clubMariz Lounge. aan de Dorpsstraat 72.

Op de foto:
Deelnemers aan het initiatievencafé in juni van dit jaar. (Foto: Aart Tóth)