Initiatiefgroep komt met totaalplan voor zwembad, sporthal en woningen

Castricum – Door niet alleen een zwembad te bouwen, maar een totaalplan te maken met een sporthal en woningen, kan flink op de kosten worden bespaard. Donderdag presenteren Arjen Fruitema (links) en Rick van den Toorn hun idee aan de raad. ,,Het vraagt lef van de raad om eerdere beslissingen te herzien.”

Door Ans Pelzer

Al ruim zes jaar werken architect Arjen en accountant Rick samen met vijftien andere inwoners van Castricum aan een alternatief plan voor het zwembad. In deze initiatiefgroep is alle benodigde deskundigheid vertegenwoordigd. ,,Wij pleiten voor een integrale aanpak. Naast een zwembad, met veel meer zwemmogelijkheden, willen we een sporthal én huizen bouwen op de locaties van het huidige zwembad en de sporthal. Daarbij wordt ook een ruime hoeveelheid sociale woningbouw ingepland. Door het plan integraal aan te pakken, valt het uiteindelijke kostenplaatje ruimschoots voordeliger uit dan het recent voorgelegde plan van de gemeente. Dat plan omvat alleen een eenvoudig zwembad en er wordt pas tien jaar later een sporthal toegevoegd.”

Positieve impuls

De voordelen van hun plan zijn legio menen ze. Rick: ,,Wij zien graag een duurzame investering en kijken daarom naar de langere termijn. Voldoet de zwembadcapaciteit over dertig jaar nog? En biedt het nieuwe bad een breed aanbod aan voorzieningen voor onze inwoners? Daarom heeft ons plan meer recreatief zwemwater.”

Arjen: ,,Je zou kunnen zeggen dat het reeds afbreken van de oude sporthal een vorm van kapitaalvernietiging is, maar in feite komen er in onze visie – voor hetzelfde geld – vier nieuwe, duurzame en energiearme projecten voor in de plaats. Een zwembad, een sporthal met aanverwante voorzieningen, en twee locaties voor de broodnodige sociale woningbouw.” Rick vult aan:,, Het bouwen van een sportcomplex met een gerenommeerde zwembadbouwer die de komende dertig jaar het onderhoud doet, geeft een positieve impuls aan de kwaliteit van het gebouwde sportcentrum. Het wordt goedkoper en op het gebied van duurzaamheid kunnen we veel realiseren met bewezen technieken.”

Presentatie raad

Donderdag presenteert de initiatiefgroep het plan aan de raad en het college van B&W. Rick: ,,Wij geven al jaren aan bij de gemeente dat we een toekomstbestendig plan willen realiseren, maar het standpunt van de gemeente is steeds dat we alleen praten over een zwembad. Het vraagt lef om die beslissing te herzien en ons plan serieus te bekijken.”

‘Voordelen voor inwoners’

Arjen: ,,Wij vragen van de raad om over te stappen naar onze totaalaanpak. Indien de raad daartoe besluit zijn wij bereid dit traject aan te pakken en snel met bouwen te starten. Onze oproep: doe het in één keer goed. Dat bespaart tijd, kosten en de uitkomst is een groter zwembad in combinatie met een sporthal en meer woningen. Als inwoners van Castricum zijn we ervan overtuigd dat ons plan voor de inwoners veel voordelen heeft. We werken er al jaren aan maar zijn nog steeds heel enthousiast.”

Inwoners kunnen de raadsvergadering van donderdag digitaal of fysiek volgen. Wilt u aanwezig zijn in het gemeentehuis, dan is aanmelden bij de griffier verplicht. (Foto’s: Ans Pelzer)