Initiatief campingeigenaar landelijk opgepakt: ‘Zorgmedewerkers bedanken met gratis verblijf’

Castricum – Wilma Veldt (58), eigenaar van camping Ormsby Field, werd geraakt door de liefdevolle wijze waarop thuiszorgmedewerkers haar 93-jarige moeder in de laatste fase van haar leven verzorgden. Ze wilde iets terugdoen en startte een initiatief om een gratis verblijf te verloten onder zorgmedewerkers. Haar initiatief werd landelijk opgepakt.

Tot voor kort was Wilma mantelzorger voor haar moeder, samen met haar twee zussen. ,,Mijn moeder woonde tot haar overlijden op 13 mei nog zelfstandig in haar huisje in Limmen. Ze was bang dat ze aan het coronavirus zou overlijden. Daarom besloten we de camping voor zelfvoorzienende gasten gesloten te houden. Ik dacht dat ik daarmee het risico kon verkleinen om het virus bij m’n moeder over te dragen. Ik zag dat de medewerkers van Evean hun nek uitstaken, risico liepen omdat zij niet beschermd waren en lange dagen maakten, maar toch lief voor mijn moeder zorgden. Ook hoorde ik van m’n dochter Brigitte, die werkzaam is als doktersassistente, dagelijks heftige verhalen. Dit alles raakte mij, evenals de beelden op tv. Ik wilde graag iets terug doen voor de medewerkers in de zorg.”

Vereniging Kampeerboeren (Vekabo)

Wilma bedacht om medewerkers in de zorg te (laten) nomineren en ze een gratis weekend of midweek op haar camping aan te bieden, zodat men weer wat tot rust kan komen. Wilma: ,,Tegelijkertijd dacht ik dat het leuk zou zijn als er nog wat collega’s meedoen, zodat we nog meer zorgmedewerkers in het zonnetje kunnen zetten. Ik legde dit in een app voor aan de andere Vekabocampings in Castricum. Twee campings (De Kei en De Boekel) reageerden positief. Anderen vonden het een mooi initiatief, maar zagen liever dat de doelgroep breder werd getrokken dan alleen zorgmedewerkers, of er waren collega’s die om andere, begrijpelijke redenen niet meededen. Even wilde ik het initiatief verbreden door branchegenoten in de regio te benaderen. Maar toen dacht ik ineens ’Hoe mooi zou het zijn als dit landelijk wordt opgepakt?”

Ze schreef de overkoepelde, landelijke organisatie (Vekabo) aan. Deze omarmde direct het initiatief en heeft dit landelijk uitgerold. Van de 850 accommodaties die bij Vekabo zijn aangesloten hebben er inmiddels 60 aangegeven mee te willen doen. Het gaat hierbij niet alleen om campings, maar ook om exploitanten van B&B’s en vakantiehuizen. Vekabo biedt inmiddels op haar website de mogelijkheid om ‘helden in de zorg’ te nomineren. Zij maken kans op een korte vakantie in een van de 60 accommodaties, variërend van een camping tot een B&B, een vakantiehuis, dan wel groepsaccommodatie. Een aantal accommodaties biedt zelfs meerdere vakanties aan.

Aanmeldingen

Wilma vertelt enthousiast dat de teller van het aantal aangemelde zorgmedewerkers inmiddels op 600 staat en dat er hier nog wel een aantal bijkomen. Zelf stelt Wilma drie korte vakanties op haar camping beschikbaar. Waarschijnlijk wordt dit volgend jaar met de Paasdagen. Maar zijn de zorgmedewerkers dan inmiddels niet bijgekomen van de coronastress? Wilma: ,,Vergeet niet dat een aantal van hen na alle ellende die ze zagen nog steeds met een trauma lopen. En bedenk dat er mogelijk nog een tweede piek in september komt.” Hier lijkt ze een punt te hebben.

Wilma denkt dat het niet blijft bij de 60 aangemelde accommodaties. ,,Ik begrijp dat een groot aantal accommodaties financieel in zwaar weer verkeert en even pas op de plaats wil maken. Zelf deden we aanpassingen op de camping en zijn de boekingen tot vijftien juni geannuleerd omdat we de camping in het voorjaar sloten. Financieel gaat het ons ook even niet voor de wind. Het verlies aan omzet is heel vervelend, maar het sociale aspect vind ik zwaarder wegen.”

Nomineren

Kent u iemand die in de zorg werkt en een vakantie op het platteland (samen met partner, gezin, vrienden of familie) meer dan verdiend heeft, nomineer deze persoon dan via de website www.vekabo.nl/zorgactie. Hierbij moet de voorkeur voor een camping, een vakantiehuis, of een B&B worden aangegeven. Ook als je zelf in de zorg werkt kun je je aanmelden. Let er wel op dat dit vóór 1 juli a.s. moet plaatsvinden. Na 15 juli a.s. laat het bestuur van Vekabo weten wie er voor een vakantie in aanmerking komen. Wilma: ,,Ik heb nooit gedacht dat het initiatief zo’n sneeuwbaleffect zou hebben, maar nu dit wel zo is hoop ik dat zich nog meer branchegenoten zullen aanmelden. Dan kunnen we nog meer zorgmedewerkers blij maken.” (Tekst: Henk de Reus)

Op de foto:
Wilma toont dat ze hart heeft voor de zorg en hoopt stilletjes dat zich nog meer branchegenoten bij haar initiatief zullen aansluiten. (Foto: Henk de Reus)