Inhaalverbod en snelheidscontroles: ‘De N203 moet veiliger’

Castricum – De provincie Noord-Holland en de gemeenten Castricum en Uitgeest hebben afspraken gemaakt om de verkeersveiligheid van de N203 aan te pakken. Kantbelijning op het fietspad, meer snelheidscontroles en een inhaalverbod voor alle voertuigen: het zijn enkele maatregelen die in 2022 en 2023 genomen kunnen worden.

Om verblinding van fietsers tegen te gaan, wil de provincie een haag planten tussen de autoweg en het (brom)fietspad. Er geldt al een inhaalverbod op de weg, maar dat geldt straks ook voor het inhalen van landbouwvoertuigen. De middenlijn wordt vervangen door ribbelmarkering. Voor deze maatregelen is nog wel formele besluitvorming nodig door Provinciale Staten.

Paul Slettenhaar, gemeente Castricum (Verkeer): ,,De N203 moet veiliger. Het is een van de onveiligste provinciale wegen in Noord-Holland.” Gedeputeerde Jeroen Olthof (provincie Noord-Holland): ,,Deze maatregelen zijn relatief makkelijk uitvoerbaar en hebben een groot effect op de verkeersveiligheid op de N203. Ik wil hier begin 2023 mee aan de slag kunnen.’’

De provincie brengt deze zomer kantbelijning aan op het (brom)fietspad. Olthof: ,,Die bestaat uit verhoogde en reflecterende witte lijnen. Het fietspad wordt daardoor beter zichtbaar, ook wanneer er veel tegenlicht is van auto’s.’’

Groot onderhoud en doorfietsroutes

De bestuurders hebben ook gesproken over aanpassingen aan de weg en het (brom)fietspad bij het groot onderhoud in 2028. Volgend jaar start de provincie al met onderzoeken naar wat noodzakelijk, wenselijk en mogelijk is. Naast verbetering van de verkeersveiligheid is het realiseren van een doorfietsroute daarbij een belangrijk uitgangspunt. De provincie en regiogemeenten realiseren doorfietsroutes om het gebruik van de fiets als schoon en gezond alternatief voor de auto te stimuleren.

Op de foto:
Paul Slettenhaar (gemeente Castricum), Cecilia van Weel (gemeente Uitgeest) en Jeroen Olthof bij de N203. (Foto: Henk de Reus)