Regio – Rond deze tijd ontvangen ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen een uitnodiging van het RIVM voor vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Het gaat om zo’n 900.000 mannen en 400.000 vrouwen van 19 tot 27 jaar. Ongeveer de helft van de vrouwen in deze leeftijdscategorie is al op jongere leeftijd gevaccineerd. HPV kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. De vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker.
HPV is een zeer besmettelijk en veelvoorkomend virus, waar acht op de tien mensen ooit mee geïnfecteerd raakt. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, soms blijft het langer in de cellen aanwezig. Dan is het mogelijk dat er (een voorstadium van) kanker ontstaat. Er zijn meer dan honderd verschillende typen HPV, waaronder varianten met een hoog risico op kanker. De HPV-typen 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk, samen veroorzaken ze zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker en het grootste gedeelte van de andere HPV-kankers. Het vaccin beschermt tegen deze twee typen. Jaarlijks krijgen in Nederland bijna 400 mannen kanker door HPV, ongeveer 80% daarvan kan voorkomen worden met de HPV-vaccinatie. Ook draagt de vaccinatie van jongens bij aan de bescherming van de gehele bevolking via groepsimmuniteit.
Afspraak maken via afsprakenportaal
Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en die zich tegen HPV willen beschermen, kunnen nu via www.hpvafspraak.nl een afspraak plannen bij een GGD. Voor een goede en langdurige bescherming zijn twee vaccinaties nodig, met een half jaar ertussen. De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het RIVM. De vaccinatie is kosteloos.
Locaties
In Kennemerland kunnen jongvolwassenen terecht op één van onze vaccinatielocaties in Haarlem, Velsen-Noord of Hoofddorp. Geen DigiD? Dan is het ook mogelijk telefonisch een afspraak te maken via telefoonnummer 0800 1608. Voor de tweede vaccinatie volgt een reminder om een afspraak te maken. (Foto: Pixabay)