In memoriam: Lex van Amsterdam (1951-2022)

Castricum – Op 27 april overleed onze plaatsgenoot Lex van Amsterdam na een ziekbed van vier maanden. Veel Castricummers hebben hem gekend door zijn passie voor muziek.

Lex van Amsterdam werd geboren op 27 mei 1951 en groeide op met zes broers en een zus in de Koningin Julianastraat. Als kind had hij al veel gevoel voor noten en ritme. De ukelele was zijn eerste instrument en daarna ging hij zich toeleggen op gitaar. In de jaren 70 was Lex vaak te vinden in De Bakkerij, het pop- en rockpodium voor de Castricumse jeugd. Lex speelde in diverse bandjes.

Na zijn studie aan het Conservatorium was Lex 42 jaar verbonden aan de Castricumse muziekschool Toonbeeld en een aantal basisscholen. Hij gaf gitaarles aan vele kinderen en volwassenen. Lex hield zich bezig met verschillende muziekstijlen waaronder klassiek, blues, pop, bluegrass en americana.

In 1974 trouwde hij met Johanna Wowijs. Met haar kreeg Lex dochter Dorien, zoon Sander en later twee kleinkinderen, Luca en Fedde.

Als vrijwilliger van Dorpshuis De Zwaan in Uitgeest organiseerde Lex jarenlang met zijn goede vriend Marius Langendijk het maandelijkse Open Podium, dat in de loop der jaren steeds populairder werd.

Eind 2021 werd bij Lex een hersentumor geconstateerd, die helaas niet operabel bleek. Lex verloor al snel het vermogen om gitaar te spelen. Gelukkig mocht hij nog getuige zijn van de recente presentatie van zijn eerste cd met prachtige composities van zijn hand. Het werd zijn levenswerk. Het debuutalbum kreeg de naam ‘All Strings Attached’, wat symbool staat voor het vinden van tijd en ruimte om zelf muziek te maken, naast zijn werk en het drukke gezinsleven. Lex is tot zijn overlijden thuis door de familie verzorgd.

Hans Boot

(foto: aangeleverd)