In het groen geweest? Doe de tekencheck!

Castricum – Ondanks de coronamaatregelen kunnen we deze lente genieten van de natuur. Maar de start van de lente betekent ook de start van het tekenseizoen. Deze week is het ‘De Week van de Teek’ om landelijk aandacht te vragen voor teken en de gevolgen van tekenbeten.

Die aandacht is helaas hard nodig, want ongeveer een miljoen mensen per jaar krijgen een  tekenbeet. Teken kunnen ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je tekenbeten kunt voorkomen en wat je kunt doen als je toch gebeten bent.

Check jezelf!

Door je huid te bedekken met kleding of door je in te smeren met DEET kun je beschermd worden tegen tekenbeten. Het is belangrijk om jezelf en je kinderen te controleren op teken als je in de natuur geweest bent. Teken hebben een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek; controleer deze plekken dus extra goed. Als je toch gebeten bent, moet de teek zo snel mogelijk verwijderd worden.

Meer informatie?

Op de websites van GGD Hollands Noorden en bij het RIVM is vind je meer informatie over teken en tekenbeten. (Foto: Pixabay)