In augustus weer de héle Noordzeekust schoon

Regio – Stichting De Noordzee heeft de inschrijving voor de Boskalis Beach Clean-Up Tour 2021 geopend. Sinds 2013 maakt de natuur- en milieuorganisatie samen met duizenden vrijwilligers elke zomer de héle Noordzeekust schoon. Op 13 augustus maken de deelnemers het strand bij Castricum schoon.

De Boskalis Beach Cleanup Tour staat dit jaar in het teken van vervuiling door sigarettenfilters. Op toeristische stranden zijn sigarettenfilters het meest gevonden soort afval en lang niet iedereen weet nog dat er plastic in zit. Eén sigarettenfilter kan wel acht liter water vervuilen en dieren kunnen peuken aanzien voor voedsel. Volgens Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee, is het hoog tijd om deze vervuiling aan te pakken: ,,Elk jaar vinden we duizenden peuken bij de Boskalis Beach Cleanup Tour. Maar het strand is geen asbak. Deze zomer willen we hier aandacht voor vragen door de filters apart te houden en te tellen.’’

Anders dan gewoonlijk door COVID-19

Sinds 2013 is al 94.509 kilo afval van de stranden gehaald met de hulp van 14.457 deelnemers. Door COVID-19 zal de komende editie er anders uitzien. Sebastiaan Verkade, projectleider van de Beach Clean-Up Tour, vertelt: ,,Vorige edities liepen we met alle deelnemers van punt A naar punt B en brachten we iedereen met bussen terug naar de startlocaties. Komende zomer willen we dat alle deelnemers op een veilige en prettige manier hun handen uit de mouwen kunnen steken voor een schone en gezonde Noordzee. Daarom zijn we gaan innoveren en zal het er anders aan toe gaan dan gewend.’’ Tijdens elke etappe zal Stichting De Noordzee een zogenaamde Noordzeekraam opstellen waar deelnemers opruimmaterialen en uitleg krijgen. Vervolgens gaan ze binnen een groot afgebakend stuk strand aan de slag. Zo worden grote groepen mensen voorkomen en kunnen mensen voldoende afstand houden.

Inschrijven

Iedereen kan zich via www.beachcleanuptour.nl aanmelden voor deelname. De Boskalis Beach Clean-Up Tour is mogelijk dankzijde steun van de hoofdsponsor en partners.

Op de foto:
Deelnemers aan de Boskalis Beach Clean-Up Tour IN 2019. (Foto: Bos Media Services)