In anderhalve-meter-rij voor een boompje

Castricum – Afgelopen zaterdag was het een komen en gaan bij de bomenhub aan de Duinenboschweg. Het is bekend dat Nederlanders graag vooraan in de rij staan als iets gratis wordt aangeboden. Dat blijkt wel als meer dan 150 mensen in de loop van de dag hun bestelde boompje of struik komen ophalen.

Door Henk de Reus

Het gaat om een initiatief van de landelijke organisatie MeerBomenNu die dit jaar, in samenwerking met Urgenda en de Caring Farmers, één miljoen boompjes en planten wil plaatsen voor het klimaat en de biodiversiteit. Door het materiaal gratis beschikbaar te stellen hoopt men te laten zien dat vergroenen veel goedkoper en sneller kan. Daarnaast is het leuk om samen te werken aan de vergroening van de omgeving en het leveren van een bijdrage aan ecologisch beheer. Vanwege corona moest het streefgetal van één miljoen worden bijgesteld naar 500.000. Onder andere de meidoorn, hulst, lijsterbes, vlier, aalbes wilg en kardinaalsmuts behoren tot het assortiment.

Transitie Castricum

Simon Honingh is een van de vrijwilligers die voor dit doel graag de handen uit de mouwen steekt. Hij is via een oproep van ‘Bomengroep Transitie Castricum’ bij het project betrokken geraakt. Simon: ,,Deze organisatie wil van Castricum een duurzame woon- en leefomgeving maken. Castricum doet dit jaar voor het eerst mee aan het landelijke project. Initiatiefnemer is Bonnie Snoek. We hadden toestemming van de Parnassia Groep om met twintig vrijwilligers op het terrein van Dijk en Duin zaailingen te oogsten. Een deel hiervan is naar de Haarlemmermeer gegaan en vanuit dat gebied zijn er zaailingen deze kant opgekomen. Daarom is het assortiment aan zaailingen hier best groot. Vandaag komen zo’n 120 mensen in verschillende tijdsloten hun boompje of struik ophalen.”

Blij met gemeente

Bonnie Snoek van MeerBommenNu heeft ook wel zin om een boompje op te zetten en is inmiddels aangeschoven. Ze is blij met de medewerking van de gemeente. ,,Het is fantastisch dat de gemeente bereid is geweest om voor dit doel een perceel grond ter beschikking te stellen zodat de bomen en struiken hier tijdelijk konden worden geplant of ingekuild. Meer groen betekent meer biodiversiteit en beter omgaan met klimaatverandering. Regenwateroverlast en hittestress kunnen hiermee worden voorkomen. In totaal liggen hier zo’n drieënhalf duizend boompjes en struiken. Ik verwacht dat deze vandaag en volgende week allemaal een bestemming bij iemand in de tuin hebben gekregen.”

Huisje-boompje-beestje

Ietske de Bray uit Alkmaar las op een Facebookgroep van tuinliefhebbers over de actie. ,,We hebben een stadstuintje in een buitenwijk van Alkmaar. Toen we het kochten was de tuin helemaal betegeld. Langzamerhand maken de tegels plaats voor bloemen en bomen. De vogels weten inmiddels ons huis te vinden. Dit is iets waar ik blij om ben. Ik las dat vuilbomen ook tot het assortiment behoren. Ik kies hiervoor vanwege zijn specifieke eigenschappen.” In de andere hand houdt Ietske een perenboom vast. Haar hond Einstein heeft geen invloed gehad op haar keuze. De viervoeter denkt waarschijnlijk ‘Vuilboom of perenboom, als ik mijn reukvlaggetjes maar kan uitzetten’. Slimme hond, vandaar zijn naam. Ietske is blij met haar gescoorde boompjes. Vandaag is het letterlijk huisje-boompje-beestje-dag voor haar.

Ondertussen wordt het drukker en drukker. Je zou haast denken dat geldboompjes ook tot het assortiment behoren.

Op de foto:
Vrijwilliger Simon Honingh maakt Ietske de Bray blij met een vuilboom. (Foto: Henk de Reus)