Impact corona wisselend voor Castricumse bedrijven

Van meer drukte tot omzetverlies

Castricum – Waar de een het drukker heeft dan normaal, moet de ander zijn best doen om het hoofd boven water te houden. Hoe vergaat het de visboer, kledingwinkel, slager en banketbakker in deze uitzonderlijke tijd?

Voor een stukje vlees of vis moet men de deur uit. Bij de Groene Slager op de Burgemeester Mooijstraat merken ze dat volop. ,,Het is bij ons drukker dan normaal, we merken duidelijk dat restaurants gesloten zijn en dat er toch behoefte is aan een lekker stukje vlees”, zegt Carolien van de Groene Slager. ,,Er mogen maximaal twee mensen tegelijk in de winkel. Mensen wachten netjes buiten, zonder morren.” Hans van Borre: ,,We hebben niets te klagen met onze huidige omzet, maar voelen mee met de horeca.”

Jan Keizers van ‘VD119’ weet ermee om te gaan.

Bij viswinkel VD119 op Geesterduin gaan de zaken minder goed. ,,De maatregelen zijn dramatisch en het is ongezellig winkelen. Er mogen niet meer dan vier mensen tegelijk in de winkel en de rest moet buiten wachten. Er is duidelijk sprake van omzetverlies, maar ik ben blij dat ik nog open ben”, zegt Jan Keizers. ,,We bieden onze klanten nu ook de mogelijkheid voor bezorgen en afhalen, zelfs in de auto.”

Vince & Christa Spijkerman van ‘de Roset’ positief aangepast met afstandstrepen.

Ook patisserie De Roset heeft een mindere omzet. Vince Spijkerman: ,,We merken dat het terugloopt. Sinds kort bieden we de zogenaamde ‘lakeiservice’ waarbij klanten vooraf een bestelling kunnen plaatsen en een afspraak maken om deze op te halen. Een van de medewerkers zorgt er dan voor dat de bestelde artikelen bij de auto wordt afgeleverd, zonder contactmoment.”

‘Label White’ voor alle duidelijkheid.

Winkelen doen we ook steeds minder, merkt Marga van Label White. Op de deur van haar zaak aan het Bakkerspleintje hangt een briefje met richtlijnen. ,,Kleding kopen kan nog steeds, alleen mogen er maximaal twee mensen tegelijk in de winkel zijn.” Marga probeert het zo veilig mogelijk te houden. ,,Voor en na het passen van die mooie jurk of trendy blouse moeten mensen hun handen te desinfecteren. Zo blijven de risico’s hopelijk beperkt.” (Tekst / foto’s: Aart Tóth)