Ilja Leonard Pfeijffer bij boekhandel Laan

Castricum -Op zondag 11 juni om 18.00 uur is Ilja Leonard Pfeijffer bij boekhandel Laan. Corien Hildenbrant stelt minstens vijftien minuten lang allerlei lezersvragen aan Ilja. Daarna signeert hij (alleen) zijn nieuwste boek; Alkibiades. De toegang is gratis en de Boekproeverij is open.

De monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de zogenaamde mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd.

Auteur Ilja Leonard Pfeijffer. (Foto: Stephan Vanfleteren)

Veertien maanden slechts werkte Ilja Leonard Pfeijffer aan het boek. Meer dan 770 pagina’s besteedt hij aan het verhaal. Daar komen dan nog eens zo’n 200 pagina’s verwijzingen, overzichten en kaarten bij. De schrijver is zeker erudiet te noemen. Veel kennis, een brede interesse, beschaving en smaak; alles zit in hem en kwam uit hem in dit boek. Pfeijffer promoveerde op de Griekse dichter Pindarus en college gaf in klassieke talen aan de Universiteit Leiden. Op 13 mei 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba en hij werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019 met zijn roman Grand Hotel Europa. Pfeijffer woont in een Palazzo in Genua.