IDFA-documentaires voor basisscholen in bioscoop Corso

Castricum – Tijdens de week van het International Documentary Festival waren deze week ook in Castricum voor verschillende basisscholen uit de omgeving een groot aantal documentaires te zien in de zaal van bioscoop Corso. Drie volle dagen lang keken, op uitnodiging en initiatief van Toonbeeld Geesterhage, ruim vierhonderd leerlingen naar een IDFA-selectie voor het primair onderwijs.

Deze documentaires brengen verhalen van leeftijdsgenootjes in een bijzondere situatie: Ariana’s toekomst is onzeker doordat ze twee waardeloze nieren heeft, maar ze focust het liefst op de leuke dingen in haar leven. Felix dealt met zijn autisme door in een zelfbedacht radioprogramma over ingewikkelde situaties in het dagelijks leven te praten.

Marlies van Winkel (coördinator onderwijs bij Toonbeeld): ,,De documentaires verruimen de blik op onszelf en de wereld om ons heen, overeenkomstig met een van de TULE-doelen in het primair onderwijs. Na afloop van elke vertoning volgde met moderator Sammie Vries, zelf ook documentairemaker, een nagesprek. Leerlingen werden begeleid in het duiden van de films. Wat wil de maker eigenlijk vertellen en wat betekent de film voor jou? Kinderen spraken openhartig en luisteren aandachtig naar elkaar.”

Toonbeeld zal in de toekomst meer inspiratie en ondersteuning bieden aan scholen op het gebied van filmeducatie en heeft daarin een partner gevonden in Filmhub Noord-Holland. Marlies: ,,Wie weet zien we in de volgende IDFA-editie een film van een jonge documentairemaker uit Castricum!’’ (Foto: aangeleverd)