Ideeën voor alternatieve Sint Maartenviering

Castricum – Vorige week meldde deze krant dat de Veiligheidsregio Noord Kennemerland ouders en kinderen adviseert om Sint Maarten niet op straat, maar binnen te vieren. Reden: het stijgende risico op verspreiding van het corona virus. Maar hoe doe je dat, Sint Maarten binnen vieren? De krant ontving enkele tips van lezers. Ook Facebook liet zich niet onbetuigd.

Door Henk de Reus

Marjo van der Hoeff stelt voor om een stoeltje en een lichtje bij de voordeur te zetten en de kinderen na het zingen iets te laten pakken. ,,Doe je de voordeur liever niet open, laat de kinderen bij de voordeur zingen en daarna een bloem, kaarsje, appel of zelf gemaakte tekening bij de deur leggen.”

‘Voordeur versieren’

Hester Siebeling-Mooij woont in een straat met veel zestig plussers. Zij is in haar woonbuurt ongeveer de enige nog met jonge kinderen. ,,Er is afgesproken dat iedereen z’n eigen voordeur leuk versiert.” Als haar kinderen langskomen wordt dit op video vastgelegd. Het filmpje wordt hierna via de buurt whatsapp doorgestuurd. Ze is erg blij met de geboden oplossing.

‘Digitaal langs de deuren’

Bregje van der Steeg heeft met een aantal ouders van klas 1/2A van de Cunera basisschool ‘Het grote Sint Maartenspel’ bedacht. ,,Alles wordt eerst gezellig en donker gemaakt, zodat de lampions goed te zien zijn. Vervolgens gaan twee kinderen met elkaar beeldbellen. Elk kind doet een opdracht. Dat kan het zingen van een Sint Maartenliedje zijn, of het kind moet zo snel mogelijk iets roods voor de camera houden, dan wel op een woord rijmen. Broertjes en zusjes en buurkinderen mogen ook meedoen. Nadat beide kinderen de opdracht hebben uitgevoerd krijgen ze van hun eigen ouders een snoepje. Vervolgens belt een andere combinatie van twee kinderen elkaar en doen die weer een opdracht. Zo gaan de kinderen digitaal langs de deuren.”

‘Sint Maarten bingo’

 Basisschool Visser ’t Hooft organiseert een Sint Maarten bingo. Alle leerlingen krijgen een envelopje mee naar huis met hierin bingobriefjes en een A4’tje met tips en trucs om er een gezellige avond van te maken. Iedereen hangt zijn/haar lampion voor het raam, samen met een poster met de tekst dat men te druk is om open te doen. Na het downloaden van een speciale app kan het feest beginnen. De opdrachten bij vallende nummers mogen ouders zelf verzinnen. Dit geldt ook voor het bedenken van prijsjes.

Facebook

Ook op Facebook worden meerdere suggesties gedaan. Hieronder volgt een kleine greep.

,,Gewoon zelf snoep in huis halen voor de kids en buiten met lampionnen laten lopen en zingen zonder aan te bellen bij mensen. Ouderen en bewoners van woongroepen doe je er een plezier mee als kinderen buiten op veilige afstand zingen.’’

Iemand schrijft: ,,Ons zoontje van zes gaat opa’s en oma’s, vrienden en buren videobellen, een liedje voor ze zingen en na elk liedje mag hij in huis op zoek gaan naar wat lekkers. Hij vindt het idee helemaal geweldig!”

Een ander: ,,We leggen achter elke deur in huis een snoepje of een stuk fruit, ontsteken kaarsjes, brengen versiering aan en doen de lampen uit. Lampionnen zorgen voor de Sint Maartensfeer. Een gezellig familiemoment dan maar dit jaar.”

,,Kinderen zijn snel in omdenken”, schrijft iemand: ,,Mijn dochter zei zelf direct ‘Dan gaan we een filmavond houden en maken we een piñata.’”

Verder worden genoemd het samen bakken van een Sint Maartentaart en het omzetten van het Sinterklaas dobbelspel naar een Sint Maarten variant.

Iemand stelt voor om snoep in de huiskamer te verstoppen, de kamer vervolgens donker te maken en de kinderen met een zaklantaarn het verstopte snoep te laten zoeken.

Genoeg ideeën om een keuze uit te maken, zo lijkt het. Foto: aangeleverd.