Hulp en ondersteuning bij digitale zorgzaken

Regio – Digitale ontwikkelingen in de zorg gaan snel en kunnen ingewikkeld zijn voor patiënten. Noordwest Ziekenhuisgroep, huisartsenorganisatie HONK en HKN, KopGroep Bibliotheken en Bibliotheek Kennemerwaard zijn een samenwerking aangegaan om patiënten hierbij te helpen.

Contact met de huisarts of ziekenhuis verloopt steeds vaker digitaal via smartphone, tablet of computer. Handig, want het kost minder tijd en moeite én patiënten hebben altijd en overal toegang tot hun medische gegevens of van diegene waarvoor gezorgd wordt. Maar wat als het onduidelijk is hoe dit werkt?

Aanbod bibliotheken digitale vaardigheden

KopGroep Bibliotheken en Bibliotheek Kennemerwaard organiseren regelmatig cursussen en inloopspreekuren voor ondersteuning en hulp bij digitale zaken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van DigiD (aanvragen en/of inloggen), het zoeken naar betrouwbare informatie op het internet en het gebruik van patiëntenportalen van ziekenhuis en huisarts. Ook is er een gratis lesprogramma: Digivitaler. Patiënten leren zelf gezondheidszaken te regelen via internet. In Bibliotheek Kennemerwaard start op 10 mei een cursus Digivitaler in de vestiging in Alkmaar De Mare. Aanmelden kan via de klantenservice (072 5156644 / taalhuisalkmaar@bknw.nl). Kijk op www.bknw.nl of www.kopgroepbibliotheken.nl voor meer informatie.

Informatiekraam

Medewerkers van Bibliotheek Kennemerwaard en van de patiëntenservice Noordwest Ziekenhuis geven meer informatie over ondersteuning bij digitale zorg op dinsdag 9 mei (09.30 – 12.30 uur) in het Noordwest Ziekenhuis (Wilhelminalaan 12, Alkmaar). Er staat een informatiekraam in de centrale hal van het ziekenhuis.

Samenwerking

Noordwest Ziekenhuisgroep, huisartsenorganisaties HONK en HKN, KopGroep Bibliotheken en Bibliotheek Kennemerwaard hebben samen verschillende communicatiematerialen ontwikkeld over de ondersteuning bij digitale zorg. Zo kunnen zorgverleners van het ziekenhuis en huisartsen, de patiënten hier makkelijk op attent maken. (Foto: aangeleverd)