Huize Koningsbosch start eigen opleiding voor nieuw personeel

Bakkum – Huize Koningsbosch is een erkend leerbedrijf, en gaat nu ook eigen opleidingen aanbieden om geselecteerde kandidaten op te leiden tot medewerker voor de frontdesk of het restaurant. Tijdens de kosteloze opleiding ontvang je zelfs een salaris. Het viersterrenhotel wil uitmuntende ‘leerlingen’ een vast contract aanbieden, maar ook het werken in de horecabranche een beter imago geven. Hoteleigenaar Rob Redmeijer: ,,Werken in een restaurant wordt in ons land vaak gezien als leuk bijbaantje voor studenten, maar wat ons betreft is het een echt vak, dat ook als zodanig gewaardeerd moet worden. Wij mikken bewust op een meerjarige verbintenis met onze medewerkers. Leerlingen die niet door ons worden aangenomen hebben met de opleiding in ieder geval een mooie referentie op hun CV en een stapje vóór bij toekomstige sollicitaties’’

Toen anderhalf jaar geleden ons land grotendeels op slot ging om de verspreiding van het coronavirus te beperken, kwam de horecabranche grotendeels stil te liggen. Veel mensen kozen daarom voor een carrièreswitch en keerden de horecasector de rug toe. Een bijkomend probleem is dat ook de opleidingen stil vielen, omdat er nauwelijks nog stageplekken beschikbaar waren. Redmeijer: ,,Dat verklaart weliswaar voor een deel het huidige personeelstekort in onze branche, maar voor het grootste gedeelte kan ik dat tekort niet verklaren. Werken in de horeca is ontzettend leuk en heel veelzijdig. Men heeft alleen vaak een heel verkeerd beeld van het werk. Vaak wordt gedacht dat het zwaar is en onderbetaald wordt. Dat laatste valt wel mee en bovendien is het werk waar je heel blij van wordt. Niet iedereen is er geschikt voor, maar het is wel heel gevarieerd werk.’’

Examen

Bij Huize Koningsbosch werkte men al langere tijd met een examen, dat medewerkers moesten afleggen bij interne verschuivingen van functie. Iemand die bijvoorbeeld enige tijd in de spoelkeuken had gewerkt en een baan in de bediening ambieerde, moest eerst een proeve van bekwaamheid afleggen. Iets dergelijks gaat men nu gebruiken voor de eigen opleiding, die het vaste team van het bedrijf verzorgt. ,,Het is echt onze intentie om mensen voor langere tijd aan ons te verbinden. In Frankrijk kom je kelners tegen die soms al dertig of veertig jaar voor een bedrijf werken en daar ligt de kwaliteit van het vak ook hoger. In Nederland wordt altijd heel erg naar de prijs gekeken, terwijl je eigenlijk zou moeten bedenken dat je voor een fantastische avond met lekker eten en een goede bediening best een paar euro meer over mag hebben.’’

Belangstelling voor de opleiding? Neem via www.huizekoningsbosch.nl rechtstreeks contact op. (Foto: aangeleverd)