Huisartsen in Castricum lijken voorbereid op coronavirus

Castricum – Het coronavirus lijkt steeds meer om zich heen te grijpen. Afgelopen week was op de website van huisartsenpraktijk Doeksen & Weijer te lezen dat Maaike Doeksen twee weken niet in de praktijk aanwezig is omdat ze contact had met een patiënt die, nu zo blijkt, besmet is met het coronavirus. Dit contact vond plaats bij een patiënt thuis tijdens haar dienst op de huisartsenpost in Beverwijk. Maaike legt haar werkzaamheden tijdelijk neer uit voorzorg en op advies van de GGD.

Door: Henk de Reus

De website vermeldt verder dat Maaike niet ziek is en dat zij, mocht zij het virus al hebben opgelopen, niet besmettelijk is (geweest) tijdens het spreekuur. Met deze informatie maakt de praktijk een einde aan de wildwestverhalen die op social media rondgaan. Patiënten die in risicogebieden zijn geweest wordt aangeraden niet naar de praktijk te komen, maar telefonisch contact op te nemen.

Informatieverstrekking
Bovenstaand gegeven was voor de redactie aanleiding om na te gaan hoe de andere huisartsenpraktijken in Castricum omgaan met informatieverstrekking. De meeste praktijken hebben informatie over het coronavirus opgenomen op hun website, de ene praktijk uitgebreider dan de andere. Eén praktijk geeft aan gestopt te zijn met het inloopspreekuur, dit omdat het RIVM adviseert om te voorkomen dat een persoon die het coronavirus bij zich draagt, andere patiënten en zorgpersoneel kan besmetten. Men kan alleen op afspraak langskomen. Aan patiënten met koorts- en luchtwegklachten wordt verzocht altijd een afspraak te maken. De praktijk benadrukt dat het de ontwikkelingen en de adviezen van het RIVM, de GGD en de beroepsgroep nauwgezet volgt. Vier Huisartsenpraktijken vragen op hun website mensen, die besmet denken te zijn met het virus, niet naar de praktijk of de Huisartsenpost te komen, maar telefonisch contact op te nemen, teneinde besmettingsgevaar te voorkomen. Twee praktijken geven op hun website aan om die reden geen hand meer te geven.

Preventieve maatregelen
Ook deed de redactie een belrondje langs de verschillende dokterspraktijken. Enkelen hebben informatie over het virus in de wachtkamer hangen, maar in de meeste gevallen wordt deze informatie telefonisch gegeven. Eén praktijk geeft aan dat de afspraken zodanig worden gepland dat er niet teveel patiënten tegelijk in de wachtkamer verblijven. Patiënten, die hoest- en luchtweginfectieklachten hebben, maar waarbij er geen coronavirus-verdenking is, komen buiten het reguliere spreekuur naar de praktijk. In dat geval draagt de arts een mondkapje. Uit preventief oogpunt worden de deurkrukken regelmatig ontsmet. Ook in andere praktijken wordt extra aandacht aan hygiëne geschonken. Zo worden er in meerdere praktijken geen handen meer geschud en liggen er papieren zakdoekjes in de wacht- en spreekkamer. Telefonisch worden veel vragen over het virus gesteld en het is daarom erg druk aan de telefoon, zo laten de meeste praktijken weten. Vaak is te horen dat het minder druk is op het spreekuur dan anders. Dit heeft vermoedelijk te maken met de angst voor besmetting. In één geval bleek er echter een toename van afspraken te zijn. Bij alle praktijken wordt er volgens protocol gewerkt en worden de richtlijnen en adviezen van het RIVM en de GGD gevolgd. Conclusie: de huisartsen in Castricum lijken goed op het virus voorbereid te zijn.

Maaike is uit het oogpunt van preventie deze week nog in quarantaine. Jeroen Tromp neemt haar waar (Foto: aangeleverd)