Huis van Hilde open online

Archeologiemuseum Huis van Hilde heeft de afgelopen maanden gebruikt om een deel van de tentoonstellingen opnieuw in te richten en te vernieuwen. De komende maanden toont het museum deze vernieuwingen alvast online. De video’s verschijnen op www.huisvanhilde.nl en op  sociale media. Huis van Hilde hoopt haar deuren weer snel te kunnen openen zodat bezoekers weer echt oog in oog kunnen staan met het verleden van Noord-Holland.

De aftrap van de online openstelling is tijdens de Nationale Museumweek. Het museum sluit aan bij het thema van deze week: #OnsEchteGoud. Tijdens deze week zullen de eerste twee video’s online verschijnen. Het is het eerste jaar dat Huis van Hilde meedoet aan de Nationale Museumweek. Vorig jaar kreeg het archeologiecentrum de museumstatus. De eerste video toont de vernieuwing en herinrichting van de vaste tentoonstelling, met als hoogtepunt de nieuwe 17e-eeuwse vleugel. De tweede video geeft een preview over de nieuwste tijdelijke tentoonstelling ‘Leven in Lagen. De mens in het Noord-Hollandse landschap’. In deze tentoonstelling legt men de invloed van het landschap op de mens en vice versa door de eeuwen heen uit aan de hand van prachtige vondsten en prenten.

Exclusieve presentatie: Oudste dwarsfluit van Nederland

In de maand mei is de oudste dwarsfluit van Nederland hoofdrolspeler in de derde online openingsvideo. Deze unieke vondst uit de 16e eeuw vond men in 2017 gevonden in een scheepswrak in het Markermeer vlakbij Warder. Een archeologisch duikteam van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deed de vondst. De fluit is tijdens een speciale bijeenkomst in het Rijksmuseum voor het eerst gepresenteerd. Publiek kan de dwarsfluit de komende maanden alleen zien in Huis van Hilde. (Foto: Bos Media Services)

Twee nieuwe mensfiguren

Tenslotte worden in juni – tijdens de laatste online openingsvideo – twee spiksplinternieuwe mensfiguren onthuld. Deze koopman en zijn vrouw uit de 17e eeuw zijn vanaf dan de vaste bewoners van de nieuwe vaste tentoonstelling. De kleding, haardracht en accessoires zijn zo waarheidsgetrouw mogelijk nagemaakt door Susanne Spruijt (Het Atelier van Toen) en Mieneke van Gogh (Van Gogh Modelmaking) en het resultaat is levensecht.