Huis van Hilde in online serie ‘Romeinen in Nederland’

Castricum – Omdat de coronamaatregelen langer duren organiseert Historizon in de maanden februari en maart een serie over Romeins erfgoed in Nederland. Na eerdere succesvolle series over de geschiedenis van de filosofie en een serie over de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland zoekt men het dit keer uitsluitend in eigen land. Ook museum Huis van Hilde komt in de reeks aan de orde.

Archeologisch onderzoek van de laatste jaren en nieuwe beschikbare onderzoekstechnieken geven een schat aan nieuwe informatie over Romeins erfgoed in Nederland. Tijd om deze nieuwe ontdekkingen onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt in een reeks van zes levendige online lezingen door vooraanstaande deskundigen, ondersteund met artefacten uit musea en actuele resultaten van archeologisch onderzoek. De uitzendingen duren maximaal anderhalf uur. Tijdens de uitzending is het mogelijk om vragen te stellen. Met deze serie geeft Historizon inzicht in de stand van de huidige wetenschap over de Romeinse periode in Nederland aan het begin van onze jaartelling.

Lezing Anouk Veldman en Rob van Eerden

Anouk Veldman, museummanager van Huis van Hilde en Rob van Eerden, beleidsadviseur Archeologie bij Provincie Noord-Holland geven een lezing over het belang van de aanwezige bevolking in Nederland ten tijde van de Romeinen in Nederland. Met name de Friezen. Aan de hand van archeologische vondsten wordt gereconstrueerd waarom de Romeinen hun opmars in deze streken moesten beëindigen. In de eerste aflevering zal Erik Graafstal vertellen over de Limesweg in de Rijndelta: nieuw licht op het grootste Romeinse bouwwerk in Nederland. Tom Hazenberg doet vervolgens verslag van belang van de Rijn en scheepvaart in de Romeinse tijd. Met Dr. Karen Jeneson, Conservator van het Thermenmuseum Heerlen, kijken we naar Heerlen als Romeinse vicus. Het Pakhuis Ermelo geeft inzicht over de marskampen die gevonden zijn op de Veluwe. En uiteraard mag Nijmegen niet ontbreken waar met Museum Het Valkhof kijken naar het Flavische legioenskamp en het nog steeds aanwezige aquaduct. Het volledige programma is op https://historizon.nl/serie-romeins-erfgoed/ te vinden. (Foto: Nico Vermeer)