Huftergedrag aangepakt

Een stukje afsnijden over een vluchtstrook en ander asociaal rijgedrag levert tegenwoordig een boete én een strafblad op. Verschillende verkeersovertredingen zijn met ingang van 1 januari 2015 ondergebracht bij het strafrecht. Voorheen was dat alleen het geval bij ernstige overtredingen als rijden onder invloed.

Om de zogenaamde hufterovertredingen tegen te gaan, wordt dergelijk asociaal rijgedrag harder aangepakt. Voorheen kwam een dergelijke overtreding iemand op een administratieve boete te staan die geen gevolgen had voor je justitiële documentatie, ook wel strafblad genoemd.

Word je nu door de politie betrapt op zo’n overtreding, dan krijg je een strafbeschikking van een officier van Justitie. Deze aantekening blijft vijf jaar lang staan en kan gevolgen hebben voor de aanvraag van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Wie hardleers is en in twee jaar tijd meer dan drie keer voor dit soort overtredingen wordt gepakt, dan kan het Openbaar Ministerie zelfs sneller overgaan tot invordering van je rijbewijs of een verhoging van de boete.

Deze nieuwe regels gelden voor de volgende overtredingen: Niet opvolgen stopteken of andere aanwijzing van agent of gegeven via politieauto. Geen voorrang geven aan voetganger of scootmobiel die op zebrapad oversteekt of dat wil doen. Inhalen vlak voor zebrapad.

Persoon die links staat voorgesorteerd links inhalen. Geen voorrang geven aan blinde of lichamelijk gehandicapte. Over vluchtstrook rijden, behalve in noodgevallen. Over spitsstrook rijden die niet open is. Op autoweg of snelweg achteruit rijden of keren of voertuig daar op rijbaan laten stilstaan. Rijden op snelweg met voertuig dat niet harder kan dan 60 km/u of – in geval van autoweg – 50 km/u.