Hub! Meer bomen in de gemeente Castricum!

Foto boven:
Zaterdag werden op het perceel van Parnassia zo’n 725 zaailingen geoogst. Achteraan van links naar rechts: Theo, Arnold, Monique, Paul, Bonnie, Henk en Simon. Vooraan: Severine en Marijke. Niet op de foto: Jan, Jeanine en René. (Foto: aangeleverd)

Castricum – ,,Samen de wereld mooier achterlaten. Ieder seizoen planten we honderdduizenden bomen in Nederland. Samen met duizenden vrijwilligers en vele organisaties. Zo laten we samen de wereld mooier achter voor de volgende generaties.’’ zo staat het op de website van MeerBomenNu. Maar wie zijn die ‘we’ dan precies? En waar zijn die duizenden vrijwilligers actief?

Echt! Ze zijn ook hier in Castricum te vinden! De Stichting Meer Bomen Nu heeft ook in Castricum een energieke tak, waar een groeiende groep duurzame doeners actief is. Deze groep houdt zich bezig met verschillende activiteiten. Activiteiten waarbij de handen uit de mouwen moeten komen, want niks gaat vanzelf. Alles vindt plaats in de buitenlucht. Elke zaailing die geoogst wordt in een bos, in een duin, vereist individuele benadering en rooi-aanpak.

De geoogste zaailingen worden vervolgens geselecteerd, gebundeld en gelabeld en dan tijdelijk ingekuild in de bomenhub op de Zanderijweg. Uiteindelijk gaan deze zaailingen mee met de liefhebbers die ze gratis komen ophalen op de uitdeel dag en die de boompjes/struiken dan planten in hun tuin, perceel, park, of waar de boompjes/struiken maar welkom zijn én waar ze de ruimte hebben om tot wasdom te komen. Er is een goede samenwerking met PWN; in hun gebied doen zij het oogsten van zaailingen en zorgen de vrijwilligers voor het ophalen en leveren van zaailingen.

Klimaatverandering tegengaan

Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben: te weinig licht, te dicht op elkaar of te dicht bij het pad. Ook in Castricum. Door samen aan de slag te gaan, kunnen we op deze dagen duizenden boompjes en struiken een tweede kans geven. Bomen slaan CO2 op én produceren zuurstof; mooier kan het niet. De verplantmethode van Meer Bomen Nu helpt de klimaatverandering tegen te gaan én biedt vrijwilligers een heerlijke dag in de natuur. Meer Bomen Nu nodigt Castricummers van harte uit om mee te doen.

Het planten van zaailingen/struikjes in de groenstrook aan de Henri Dunantsingel op 16 dec jl. (Foto: aangeleverd)

Recent al gedaan

Afgelopen periode is er heel wat gepresteerd door de harde kern (Bonnie, Marijke, Monique, Jan, Jeanine, Paul en René) aangevuld met wisselende vrijwilligers. Een willekeurige greep uit een reeks van activiteiten:

  • Op 3 november jl. was een regionale oogstdag in het Heemskerkerduin; er zijn toen duizenden zaailingen geoogst en een flink aantal daarvan zijn in de bomenhub in Bakkum ingekuild.
  • Op 16 december zijn aan de Henri Dunantsingel in de groenstrook drie perceeltjes gevuld met wilgen en zijn bloemdragende struiken geplant vanuit de hub. Deze perceeltjes zullen in het voorjaar een eldorado worden voor bijvoorbeeld hommels, bijen en vlinders.
  • Op 27 december hebben vrijwilligers een flink aantal geknotte wilgenslieten bij een boer opgehaald en die zijn vervolgens geselecteerd en gebundeld en in het water gezet, in afwachting van mensen die de wilgen – gratis – komen ophalen om ze ergens te planten.
  • Afgelopen zaterdag 13 januari is weer een oogstdag geweest op het terrein van Parnassia aan de Goudsbergen/Duinenboschweg. Er zijn daar zo’n 725 zaailingen gerooid en na het selecteren, bundelen en labelen in de bomenhub ingekuild. De Noorse esdoorns zullen naar grote plantlocaties, zoals boerderijen en campings in de gemeente Schagen en Hollands Kroon, gaan.

Castricumse agenda

  • 24 en 31 januari: twee keer een oogstochtend aan de Goudsbergen 2 in Castricum
  • 27 januari: Katjesdag aan de Dotterbloem, om 10.00 uur.
  • 24 februari: Uitdeeldag in de bomenhub aan de Znderijweg 9 in Bakkum. Momenteel staan al vele soorten in de bomenhub klaar, zoals meidoorn, wilg, kamperfoelie, aalbes, kardinaalsmuts, vlier, vijg en berk. Binnenkort ook nog vlinderstruik, eik, beuk en hulst.

NB: Op www.meerbomen.nu/regios/noord-holland is de agenda van heel Noord-Holland steeds te vinden.

Meedoen

Iedereen kan meedoen met Meer Bomen Nu!. Doe jij ook mee? Aanmelden kan online zowel als vrijwilliger of als oogstlocatie of bomenhub en uiteraard als plantlocatie. Je kunt je ook aanmelden bij de lokale contactpersoon Monique Schiller (happymoniqueschiller@gmail.com).