Hortus ligt er fantastisch bij, maar voor wie?

Limmen – Het is de enige tuin ter wereld met een collectie van historische voorjaarsbolgewassen: de Hortus Bulborum in Limmen. Hij staat nu in volle bloei en is ook dit jaar een lust voor het oog. Alleen: hij mag niet open. Max Nuyens, verantwoordelijk voor de PR van de Hortus, kan zijn teleurstelling niet verbergen. ,,De Pluktuin en de Tuin van kapitein Rommel mogen wél open. Dit is niet te volgen.

Door Henk de Reus

Nuyens: ,,We begrijpen dat we de gemeente landelijke regels moet volgen, maar ik begrijp de logica van de regels niet. Er mogen wel 40 mensen een supermarkt of een meubelzaak in, maar we mogen geen bezoekers in de Hortus toelaten. Dit is nog wel in de buitenlucht waar de risico’s op besmetting veel kleiner zijn. Het is ontzettend jammer, want er is het hele jaar heel keihard door vrijwilligers aan de tuin gewerkt. Dan wil je anderen ook laten zien.”

Entreegelden

De uitleg van de regels bevreemdt Nuyens nog meer. ,,Omdat we geen openbare tuin zijn mogen we niet open. We heffen entreegeld en worden daarom gelijkgesteld met een dierentuin of pretpark. Dit is tevens de reden dat de Pluktuin en de Tuin van kapitein Rommel wél open mogen. Hier wordt geen entreegeld gevraagd, maar je kunt wel een donatie achterlaten. Het is zo ontzettend jammer, want er is het hele jaar heel keihard door vrijwilligers aan de tuin gewerkt. Dan wil je anderen ook laten zien waarvoor je het deed. Bovendien moeten we het qua financiële middelen hebben van entreegelden in een relatief korte periode. Je kunt, niet zoals bij een dierentuin of een pretpark, zeggen ‘we hopen de schade later in het jaar weer deels te compenseren’. Het is jammer dat de regels hiermee geen rekening houden.”

De redactie heeft uitgezocht hoe het zit met het criterium van de entreegelden. Het Dierenduintje heft immers geen entreegeld, maar mag toch niet open. Het blijkt toch net iets anders te liggen. Het Dierenduintje en kinderboerderijen vallen onder de vSKBN, een landelijke vereniging van en voor stads- en kinderboerderijen. Kinderboerderijen worden gelijkgesteld met dierentuinen en deze mogen nog niet open. Volgt u het nog?