Honderden zomerbloemen bij jubilerende Pluktuin Bakkum

Foto boven:
Lisette uit Heiloo plukt een prachtig boeket. (Foto: Monique de Jager)

Bakkum – Na een koel en nat voorjaar komen de honderden zomerbloemen bij de Pluktuin in Bakkum nu echt mooi in bloei. Iedere week bloeien er weer andere soorten. Gewapend met een knipschaar kan iedereen een mooi boeket bloemen komen plukken.

Door Monique de Jager

Eind maart opende de Pluktuin tijdens het tulpenseizoen. ,,Er bloeiden in die periode steeds zo’n 60 tot 70 soorten tulpen tegelijk, maar in totaal hebben we wel 300 verschillende soorten tulpen’’, vertelt Piet Liefting. Piet en zijn vrouw Anneke runnen samen met zes vrijwilligers de Pluktuin. Sara Janssen (18) werkt er zelfs al zes jaar en vindt het heerlijk om het naast haar opleiding te doen en er even uit te zijn. Ze geniet van het contact met de mensen die de Pluktuin bezoeken.

Vrijwilligster Sara Janssen met het boeket van de week en Piet Liefting naast de bijzondere kardoen die in juli bloeit met grote, paarsindigo blauwe distelachtige bloemen. (Foto: Monique de Jager)

De Pluktuin bestaat op de kop af twaalf en een half jaar. ,,We zijn destijds in januari begonnen dus het is nu twaalf en een half jaar geleden, alleen doen we er eigenlijk niks aan’’, lacht Piet. ,,Ik blijf dit nog wel een tijdje doen, het is ontspannend, lekker buiten en er is geen baas die me vertelt wat ik moet doen. De koffiepauze kan ook zomaar nog weleens uitlopen. Het is wel veel werk, we zijn toch wel zes dagen per week op het land aan het werk. Het natte voorjaar bracht veel extra werk met zich mee. We hadden ook nog te maken met water dat vanuit de hoger gelegen duinen naar ons toestroomde.’’

Klassen met schoolkinderen

Afhankelijk van het weer wordt de Pluktuin bezocht door zo’n 100 bezoekers per week. ,,Zelfs uit Brabant en Groningen komen er mensen langs. Soms bezoeken zij meerdere pluktuinen in het land. Af en toe stopt er een bus met senioren die op een georganiseerd dagje uit zijn. Wat erg leuk is, zijn de klassen met schoolkinderen, vaak vanuit Heliomare. Zij komen bij ons kijken en een handje helpen. Het is ook leerzaam voor de kinderen, zo had ik net nog een jongen die erg bang was voor een bij. Ik heb hem uitgelegd waarom hij niet bang hoeft te zijn voor een bij en dat nam hij van me aan. Een ander mooi voorbeeld is dat een van de jongeren die hier meehielp nu in een tuincentrum werkt, op de afdeling van de waterplanten.’’

Kleurenpracht bij de Pluktuin. (Foto: Monique de Jager)

Het concept is simpel, pluk wat u mooi vindt en reken af per bloem. De prijzen variëren van € 0,25 tot € 1,50 per bloem. Het boeket van de week bij de kassa en op de Facebookpagina van Pluktuin Bakkum laat zien wat er op het moment in bloei staat. Pluktuin Bakkum is gelegen in een mooie landelijke omgeving aan de Limmerweg 5C en geopend op de dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Knipscharen zijn aanwezig.