Honderd klassen op ontdekkingstocht met de Rabo AZ Foodtour

Een ware bundeling van krachten: vijf Noord-Hollandse Rabobanken ontwikkelden samen met AZ Alkmaar en Greenport NHN een nieuw lesprogramma voor basisscholen. De Rabo AZ Foodtour is een compleet interactief lesprogramma voor groepen 7/8 waarin voedsel en gezonde voeding centraal staat. Maar liefst 100 klassen duiken vanaf 5 maart 2019 in thema’s als gezond eten, etiketten lezen en sportvoeding. Elke les behandelt een actueel voedsel- of gezondheidsthema. Met filmpjes van AZ-spelers, trainers en voedingsdeskundigen wordt de lesstof aan de klas voorgeschoteld. Vervolgens voeren de leerlingen de opdrachten uit, vastgelegd in vlogs, waarmee ze kans maken op een Foodclinic bij AZ.

Water in plaats van frisdrank

,,Ik zag dat een leerling in plaats van frisdrank nu water meeneemt voor in de pauze. Een andere leerling vertelde dat ze thuis de koelkast checkte op producten die daar niet horen. Het lijken kleine dingen, maar er blijkt uit dat ze de stof echt verwerken. En het maken van de vlogs vinden ze fantastisch. Bovendien is het voor ons als leerkracht overzichtelijk: het is een helder, vastomlijnd pakket,’’ vertelt een enthousiaste Rogier van ’t Veer, leerkracht bij RKBS De Vlieberg, die dit jaar met zijn klas mee deed aan de pilot.

Goed op het etiket kijken

Leerling Bas: ,,Ik heb vooral veel geleerd van de les over verpakkingen. Op een pak muesli met havermout staat soms bijvoorbeeld iets als ‘vezelrijk havermout’, terwijl de zak gewone havermout die ernaast ligt veel meer vezels bevat. En daar staat dan niets over op de voorkant. Je moet dus goed op het etiket kijken.’’

Ook met jouw klas meedoen? Ga dan naar www.raboazfoodtour.nl voor meer informatie en schrijf jouw school alvast in voor seizoen 2020! (Foto: aangeleverd)