Home-Start: ,,Vrijwilliger Anna was mijn lichtpuntje in deze moeilijke tijd’’

Castricum – Home-Start is een project van Humanitas, bedoeld om gezinnen te ondersteunen als de dagelijkse gang van zaken thuis niet zo goed meer loopt. ,,Fantastisch hoe goed vrijwilliger Anna dit gezin weer op weg geholpen heeft, juist nu in coronatijd”, zegt Willemijn de Lint, coördinator van het project, na een succesvol ondersteuningstraject.

Willemijn: ,,Het komt voor dat je het als ouder even niet meer ziet zitten. Bijvoorbeeld omdat je net een baby hebt gekregen die veel huilt, je zorgen hebt over je kinderen, of omdat de stress thuis is toegenomen in deze coronatijd. Een vrijwilliger van Home-Start kan steun bieden. Die heeft ervaring met opvoeden, is hiervoor getraind en haakt in op wat jij als ouder nodig hebt.

Luisteren, niets opdringen

Moeder Meike: ,,Wat mij enorm geholpen heeft is dat vrijwilliger Anna echt de tijd neemt om naar mij te luisteren. Ze vraagt waar ik behoefte aan heb, in plaats van dat ze mij iets opdringt. Die aanpak past bij mij. Ze voelt als een vriendin die het beste met mij en mijn kinderen voor heeft. Nu ik meer zelfvertrouwen heb gekregen en meer in balans ben, geniet ik zoveel meer van mijn moederschap. Afscheid nemen van Anna vind ik moeilijk, maar ik weet dat ik het vanaf hier weer zelf kan.”

Zolang als nodig

Anna over haar vrijwilligerswerk: ,,Ik ben zelf moeder en weet dat het ouderschap vaak ingewikkeld is. Als vrijwilliger sta ik naast Meike en die gelijkwaardigheid maakte het voor haar gemakkelijker om hulp te vragen. Er ontstond vanzelf een vertrouwensband waarin Meike zich vrij voelde om haar zorgen te bespreken en ervaringen en tips te delen. Vaak krijg ik de vraag: ‘Je mag toch nog wel een tijdje blijven in ons gezin?’ Gelukkig kan ik zo lang blijven als nodig is voor een gezin, vaak is dit circa een jaar.”

Gratis

De gemeente Castricum maakt het mogelijk dat deze effectief bewezen opvoedondersteuning door Home-Start gratis aangeboden wordt. Kijk op www.home-start.nl voor meer informatie of bel met coördinator Willemijn de Lint via 06 57534438 of 072 5401800.

Op de foto:
Vrijwilliger Anna steunt Meike ook telefonisch. (Foto: Willemijn de Lint)