Hollander wint prestigeduel

Limmen – Op vrijdag 1 maart speelden de leden van Vredeburg 3 en 4, thuis in Limmen, een bondsduel. De overige schakers werkten ronde twintig van de interne competitie af.

Vredeburg 3 ontving Castricum 4. Beide teams zijn te kwalificeren als ‘middenmoter in de vierde klasse D’. Na een 2-2 eerder dit seizoen, waren het nu de Castricummers die aan het langste eind trokken: 1-3. Adri Beentjes zorgde voor het Limmer punt. Pieter Klein, Gijs Pouw en Bert van Diermen noteerden een nul. Vredeburg 4, uitkomend in de vierde klasse F, ontving ZSC Het Witte Paard 5. Kopman Jeroen van Vliet zag een onzorgvuldigheid in de opening snel afgestraft worden. Maar daar stonden overwinningen van Paul de Ruijter en de debuterende Bas van Vliet tegenover. Dit betekende dat Marcel Wester genoeg had aan remise om de teamwinst veilig te stellen en daarin slaagde de tweede bord-speler met verve: 2,5-1,5.

Interne competitie

In de interne competitie waren de ogen gericht op het prestigeduel tussen koploper Luc Janssen en uitdager Bert Hollander. Tegen zijn gewoonte in maakte Janssen in de opening een klein foutje, waardoor Hollander via het spectaculaire Lxf6 een stuk kon winnen. Op techniek wist Hollander het voordeel om te zetten in een vol punt. De voorsprong van Janssen op de ranglijst is evenwel van dien aard dat de nederlaag hem niet zal opbreken onderweg naar het kampioenschap, maar toch: Hollander liet zien dat Janssen ook gewoon te verslaan is.

Peter Zeeman kreeg medewerking van Ferry Haan die zomaar een zwarte loper liet inslaan op veld b2 en daardoor een toren moest inleveren. Dat werd een vlot potje. Harold Ebels en Ed Stolp speelden een spannende partij met een klassieke Spaanse opstelling. In het middenspel wist Ebels te profiteren van ongelukkige paard-manoeuvre van Stolp. Hij won een pion en kon vervolgens de zwarte koning naar voren jagen, om deze definitief in te rekenen op veld e6.

Dipje

Barry Blekemolen die dit seizoen zo glansrijk presteerde, kampt met een dipje. Hij liet zich flessen door Tars Wanders die met een sterke dame en een behulpzame loper het verschil maakte. De opmars van Dean Piepers werd tot stand gebracht door een zeer nauwkeurig spelende Hans de Goede. Piepers offerde een loper voor twee pionnen en een scherpe aanval, maar rekende buitende verdedigende kracht van de twee zwarte paarden. De Goede nam de aanval over en was al onderweg naar de zege, toen Piepers per ongeluk zijn dame liet slaan en direct kon opgeven. Nico Pepping en Aart van den Brink maakten er een mooie partij van. Pionwinst in het eindspel bracht Van den Brink een winnende stelling. (Foto: Pixabay)