Hoe zit het met elektrisch rijden in Castricum?

Castricum – Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 april 2021 waren er ruim 177.000 elektrische auto’s en nog eens 110.000 plug-in hybride auto’s. Het aantal (semi)publieke laadpunten is doorgegroeid naar ruim 72.000. Maar hoe staat het eigenlijk met elektrische rijden in Castricum? Het kennisplatform voor elektrisch rijden www.evplan.nl zocht het uit. Hierbij is gebruik gemaakt van eigen bronnen en openbare overheidsdata (CBS, RDW, RVO, Klimaatmonitor).

Elektrische auto’s in Castricum

In Castricum staan 17.597 personenauto’s geregistreerd. Daarvan staan er 212 (1,20%) geregistreerd als elektrische personenauto en nog eens 226 (1,28%) als plug-in hybride auto. Van alle auto’s in Castricum wordt dus 2,49% (deels) elektrisch aangedreven. Dat is iets hoger dan het landelijke gemiddelde van 2,26%.

Laadpunten in Castricum

In de gemeente Castricum zijn er zijn in totaal 164 (semi)publieke laadpunten voor stekkerauto’s. Dit zijn laadpalen die in principe iedereen kan gebruiken.

  • Er zijn 116 publieke laadpalen. Hier kan iedereen gebruik van maken.
  • Er zijn 37 semi-publieke laadpalen. Deze bevinden zich op privé terrein maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal in parkeergarage, een tankstation of hotel.
  • Op dit moment zijn er 11 snellaadpunten beschikbaar in Castricum.

Steeds meer elektrische voertuigen

De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt op 0,37%. Dat betekent dat er 3 elektrische auto’s per laadpaal in Castricum zijn. Dat is iets hoger dan het landelijke gemiddelde van 0,3% (4,5 EV’s per laadpaal). De verwachting is dat steeds meer inwoners in Castricum overstappen op een elektrische auto. Er zullen dan ook meer laadpunten bijkomen. Rijd je elektrisch en heb je niet de mogelijkheid om op eigen terrein een laadpaal te plaatsen? En is er nog geen oplaadpunt in jouw directe omgeving? Dan kun je wellicht kosteloos een laadpaal aanvragen bij de gemeente Castricum. (Foto: EVplan)