Hoe zet je de fiets veilig op slot?

In de zomer laten mensen steeds vaker de auto staan en pakken ze de fiets. Zeker als je een nieuwe fiets hebt gekocht is het belangrijk om te weten hoe je deze op de juiste manier op slot zet, en waar je hem het beste kunt parkeren. Veel mensen staan er niet bij stil dat de fiets op slot zetten met een normaal fietsslot niet voldoende is om het dieven moeilijk te maken.

Natuurlijk is een goed slot belangrijk om diefstal te voorkomen, helaas is het standaard fietsslot niet goed genoeg om diefstal te voorkomen. Het is belangrijk om naast het normale fietsslot een kettingslot te gebruiken. Daarbij maak je het dieven pas echt moeilijk als je het kettingslot aan een vast object vastmaakt, het liefste een fietsenrek welke vast zit in de grond. Vaak heb je zelfs de mogelijkheid het slot om meerdere objecten vast te maken, dit maakt het voor dieven aanzienlijk moeilijker om de fiets te stelen.

Maak de fiets nooit vast aan het wiel, dieven kun dan het wiel loshalen en de fiets meenemen. Doe het kettingslot altijd om het frame van de fiets heen, zo kunnen dieven de fiets niet stelen zonder de fiets te beschadigen. Het kettingslot mag de grond niet raken, omdat dieven dan het kettingslot kunnen breken door met een hamer op de grond te slaan.

De locatie waar je de fiets achter laat is heel belangrijk, omdat in slechte buurten meer fietsen gestolen worden dan in goede buurten. Zet de fiets in een zo druk mogelijke straat, in de buurt van zoveel mogelijk fietsen. Dieven stelen minder snel in een drukke straat, omdat er een grote kans is dat iemand het ziet. En doordat je de fiets goed op slot zet is de kans groter dat dieven een andere fiets stelen, zet hierbij de fiets midden tussen de andere fietsen en niet aan de zijkant. De kans is groter dat een andere fietser een dief op zijn gedrag aanspreekt, dan dat een wandelaar er iets van zegt.

Tip: de AXA Defender komt volgens de Fietsersbond het beste uit de test. Zorg ervoor dat beide sloten voldoen aan de hedendaagse eisen van verzekeraars, het ART keurmerk, zodat de fiets optimaal beschermt is tegen diefstal.