laptop

Hoe kun je het beste een rittenadministratie bijhouden?

PARTNERBIJDRAGE

Ben je ondernemer of een ZZP´er en heb je een zakelijk aangeschafte auto? Wanneer je deze auto ook volop gebruikt voor je privékilometers, dan overschrijd je zeker wel de 500 kilometer op jaarbasis en krijg je een bijtelling. Echter, als jij de auto maar weinig of helemaal niet privé gebruikt en als dit onder de 500 kilometer blijft, dan hoef je geen bijtelling bij te tellen. Maar de Belastingdienst verlangt van jou dan wel een sluitende kilometeradministratie.

Vul de verklaring van de Belastingdienst in

Heb jij voor jouw onderneming een mooie Mercedes Vito aangeschaft? Eigenlijk gaat de Belastingdienst er standaard al vanuit dat jij hiermee ook meer dan 500 kilometer per jaar privé mee rijdt. Als dit pertinent niet zo is, dan moet jij je eerst registreren bij de Belastingdienst dat je geen bijtelling gaat betalen. Dit doe je door de verklaring ´Geen privégebruik auto´ in te vullen. Dit formulier staat op de website van de Belastingdienst. Je mag met je Vito nog wel een beetje privékilometers maken, als dit maar niet boven de 500 kilometer per jaar uitkomt en je moet een rittenadministratie bijhouden.

Wat moet er in een rittenadministratie staan?

Als jij een rittenadministratie wilt bijhouden, dan gaat dit om de ritten die privé én zakelijk gereden worden. Enkel de ritjes vermelden die je privé maakt is niet voldoende, want dan is het geen sluitende kilometeradministratie. Er moeten standaard enkele gegevens instaan en wanneer je nog meer gegevens in wilt vullen is dit alleen maar mooi. Ten eerste geef je in de rittenadministratie aan welk voertuig het betreft. Je geeft ook iedere rit een nummer. Vervolgens geef je de datum van de rit in en de beginstand van de kilometerteller. Als de rit voltooid is, vul je de eindstand van de kilometerteller in en het aantal gereden kilometers. Geef ook het begin- en eindadres in, zodat de Belastingdienst het werkelijke aantal kilometers van een rit kan controleren. Verder geef je de naam van de bestuurder aan en of de rit zakelijk of privé was. Let op! Staat de auto in de garage en heb je een vervangende auto? Ook dan moet je alle ritten blijven registreren.

Hoe de rittenadministratie bijhouden?

In principe kun je bovenstaande gegevens gemakkelijk invullen in een Excellijst voor een eenvoudige rittenadministratie. Dit is wel veel werk, dus je kunt ook op zoek naar alternatieven. Zo zijn er tegenwoordig goede apps, zodat je nauwelijks meer wat hoeft in te vullen. Je kunt het ook professioneel aanpakken en een track- en tracesysteem in de auto plaatsen. Via een (betaalde) aanbieder wordt jouw rittenadministratie volautomatisch bijgehouden volgens de wettelijke regels en hoef jij niets meer te doen. Enkel downloaden en aan de Belastingdienst verstrekken is het enige wat nog nodig is.