Hoe gaat het nu verder met de (Pop-Up) kunstbunker?

Castricum – Van 1 tot en met 25 oktober 2020 was de Pop-Up Kunstbunker te bezichtigen aan de Dorpsstraat 58. In deze expositie werd de geschiedenis van de Castricumse kunstbunker verteld. Tijdens deze periode van vier weken trok de pop-up tentoonstelling, ondanks de tweede coronagolf en het slechte weer, bijna driehonderd bezoekers.

Enthousiast

Bezoekers reageerden zeer enthousiast op de pop-up expositie. Met name de rijke geschiedenis van de bunker en het verhaal van De Nachtwacht die onlosmakelijk verbonden is met de kunstbunker, verraste menig bezoeker. Daarnaast hechtte men ook veel waarde aan de verdieping van de regionale geschiedenis van Castricum tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling werd door 284 mensen bezocht.

Ook voor kinderen

Tijdens de herfstvakantie was de tentoonstelling vooral geschikt voor kinderen. Door een workshop aardappelstempelen aan te bieden aan in Huis van Hilde zijn onder begeleiding aardappels verwerkt tot stempels, waar vervolgens in de Pop-Up Kunstbunker geweldige kunstwerken mee zijn gemaakt. Hier deden 16 kinderen aan mee.

Stembus

Alle bezoekers konden tijdens hun bezoek hun stem kunnen uitbrengen over een mogelijke toekomstige functie voor de kunstbunker. De vier keuzes waarvoor gestemd kon worden, waren:

  1. Een tentoonstelling in de bunker over de Tweede Wereldoorlog
  2. Een tentoonstelling over de geschiedenis van de kunstbunker
  3. Een expositieruimte voor lokale kunstenaars
  4. De ruimte herinrichten zoals de bunker er uit heeft gezien toen het als kunstopslag functioneerde.

Deze vierde optie heeft met een grote voorsprong gewonnen.

Bezoekers kregen echter ook de mogelijkheid om hun eigen initiatieven achter te laten. Hierbij gaf men veelvuldig aan dat de kunstbunker meerdere functies tegelijk moet krijgen. Bijvoorbeeld de bunker herinrichten en daarbij ook aandacht te geven aan de Tweede Wereldoorlog en een lokale kunstenaar hierbij betrekken. Daarnaast leeft bij veel bezoekers de wens de ruimte in te zetten voor verschillende activiteiten; zoals creatieve workshops voor kinderen of een historische escape room.

Toekomst kunstbunker

De Stuurgroep Kunstbunker uit Castricum gaat de resultaten van deze pop-up expositie nu verder evalueren en neemt de uitslag van de stemming en de ingevulde ideeën mee in het voortgaande proces over de toekomst van de oorspronkelijke kunstbunker. De Stuurgroep zet zich hard in om de kunstbunker in de toekomst opengesteld te krijgen voor publiek, zodat iedereen het verhaal van de kunstbunker kan beleven. Een evaluatierapport over de Pop-Up Kunstbunker wordt momenteel ontwikkeld en zal binnenkort te raadplegen zijn via de websites van Stichting KIST en Huis van Hilde. (Foto: Huis van Hilde / G. Spanjaard.)