Hoe energiezuinig zijn woningen in Castricum?

Castricum – Woningen in Castricum hebben een gemiddeld energieverbruik, dat blijkt uit onderzoek van www.energielabelprijzen.nl dat de gegevens van de Klimaatmonitor Nederland analyseerde. Op dit moment heeft 38,0% van de woningen een geldig energielabel. Daarvan beschikt 68,4% over een ‘groen’ label (A, B of C). Dat is iets minder dan het landelijke gemiddelde van 70%.

Op dit moment heeft 68,4% van de woningen in Castricum een groen energielabel. Dat betekent dat deze woningen beschikken over een label A, B of C. Deze woningen hebben een redelijk tot zeer laag energieverbruik dankzij een zuinige HR-ketel, goede isolatie en eventueel zonnepanelen. Landelijk gezien heeft 70% van de woningen een groen energielabel. Hiermee scoort Castricum gemiddeld ten opzichte van de rest van Nederland. Het meest zuinige energielabel A is van toepassing op 1.032 woningen (17,0%), landelijk is dat 24%. Het meest voorkomende energielabel in Castricum is label C. 164 woningen (3%) hebben het meest onzuinige energielabel G, landelijk gezien is dat 4%.

De verdeling in cijfers:

  • 1.032 woningen (17,0%) hebben energielabel A: zeer laag energieverbruik
  • 1.055 woningen (17,4%) hebben energielabel B: laag energieverbruik
  • 2.063 woningen (34,0%) hebben energielabel C: redelijk laag energieverbruik
  • 932 woningen (15,4%) hebben energielabel D: gemiddeld energieverbruik
  • 574 woningen (9,5%) hebben energielabel E: redelijk hoog energieverbruik
  • 245 woningen (4,0%) hebben energielabel F: hoog energieverbruik
  • 164 woningen (3%) hebben energielabel G: zeer hoog energieverbruik

Wat is het energielabel?

Vanaf 2008 is het definitief energielabel verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning. Per 1 januari 2021 is de methode waarop het energielabel bepaald wordt gewijzigd. Dit houdt in dat woningeigenaren vanaf dit jaar een afspraak moeten maken met een energieadviseur. Deze deskundige komt thuis langs, neemt de woning op en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit duurzame bronnen komt. Vervolgens wordt het energielabel vastgesteld en definitief geregistreerd. Het energielabel is tien jaar geldig vanaf de registratiedatum. (Foto: aangeleverd)