Historische biografie ‘De laatste Sonck’ speelt deels in Kennemerland

Heiloo – Joseph de Blinde, in de achttiende eeuw schepen in Heiloo, is ooit om het leven gekomen door een aanslag op hem die fataal uitpakte. De aanslag was beraamd door Meynard Albert Sonck de Vries, die in het landgoed Egelenburgh woonde en een conflict met hem had. Over Meynard heeft Marcel van Stigt de historische biografie ‘De laatste Sonck’ geschreven.

Meynard Albert Sonck de Vries is allerminst een sieraad van de vooraanstaande familie Sonck waarvan hij deel uitmaakt. Hij is tot levenslang veroordeeld wegens het aanzetten tot de aanslag op De Blinde én wegens het plegen van het strafbare sodomie. Vanuit zijn cel in het vervallen Slot Purmersteyn in  Purmerend blikt hij terug op wat het leven hem tot nu toe heeft gebracht. De krappe kerker waarin hij zijn dagen slijt staat symbool voor een leven vol beperkingen: als laatste Sonck – hij heeft de achternaam van zijn moeder meegekregen om de familie voor uitsterven te behoeden – werd van hem verwacht dat hij én voor het regentschap zou gaan én voor nageslacht zou zorgen. Daaraan kon en wilde hij niet voldoen. Hij probeert te ontsnappen om zijn vrijheid te vinden. Deze historische biografie van journalist/schrijver Marcel van Stigt (1961) uit Purmerend is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Fragment uit het boek:

De lippen van De Blinde trokken weer samen en sloegen wit uit. Zijn gezicht kreeg aanvankelijk dezelfde kleur, maar liep steeds roder aan. Meynard wees naar beide oren van De Blinde. ,,Het lijkt erop dat er rook uit uw oren kringelt. Dat is niet gezond, hoor.’’ De ogen van De Blinde schoten vol vuur. Met al zijn kracht smeet hij zijn hoed met een woeste grauw op de grond. Hij stapte naar voren en prikte zijn wijsvinger als een priem in de borstkas van Meynard. ,,U gaat ernstig in de fout, heer Sonck. Zéér ernstig. U hoort hier meer van. Rekent u daar maar op.’’ Hij bukte zich om zijn hoed op te rapen, sloeg er een keer wild mee op zijn knieën, draaide zich om en liep vloekend weg.

Het boek ‘De laatste Sonck’, uitgegeven bij Pumbo, kost € 19,50 en is via https://www.boekenbestellen.nl/boek/de-laatste-sonck/55805 te bestellen. (Foto: aangeleverd)