Hidde Buur zevende bij International Paracycling Classics Ronde van Vlaanderen

Akersloot – Zeven jaar geleden stapte Hidde Buur als 10-jarige jongetje bij de Kids and Parents Bikeschool (KPB) voor het eerst op de mountainbike. Hij presenteerde goed en schopte het tot wielrenner bij WV Noord-Holland. Hidde kampt echter met cerebrale parese, een gedeeltelijke verlamming van het lichaam als gevolg van een hersenbeschadiging voor of tijdens de geboorte. Afgelopen zondag nam hij deel aan de International Paracycling Classics Ronde van Vlaanderen, een klassieker voor wielrenners met een fysieke beperking. Hidde wist er beslag te leggen op de zevende plaats in het eindklassement. Morgen en zondag neemt hij ook deel aan wedstrijden in België.

Na een lange periode van veel trainen zonder wedstrijden, stond Hidde zondag om 12.00 uur aan de start van de International Paracycling Classics Ronde in Vlaanderen. De absolute top van het paralympische wielrennen was hierbij aanwezig. Paracycling bestaat uit vier disciplines te weten handbike, cycling, tri-cycle en tandem. Binnen deze disciplines is er nog een onderverdeling in vijf categorieën, op basis van de mate van beperking. Categorie 1 is het meest beperkt en 5 het minst beperkt. Hidde rijdt in de categorie Cycling 4. Na acht kilometer neutralisatie startte zondagmiddag de koers. Demarrage na demarrage volgde. Hidde pareerde een aantal demarrages, maar na zo’n 35 kilometer moest hij lossen en na een achtervolging van 20 kilometer sloot hij terug aan bij het peloton.

Kramp

Vlak voor de Tiegemberg probeerde Hidde nog te demarreren, maar dat mislukte en hij kwam als vijfde boven. Na de Tiegemberg kwam de Kruisberg en hier werd het echte verschil gemaakt; vier C3-renners reden weg. Hidde wilde hierop antwoorden, maar deze inspanning zorgde ervoor dat Hidde kramp kreeg op de allerlaatste klim, de Col de Trieu. Met een zevende plaats op zijn eerste internationale paracycling wegwedstrijd is Hidde zeer tevreden. Met een ervaring rijker en het volste vertrouwen gaat hij zich nu voorbereiden op de World Cup in Oostende. Morgen verrijdt hij daar – op zijn 18e verjaardag – de tijdrit en zondag volgt de wegrit. Bij een heel sterk debuut mag hij deelnemen aan het EK in Oostenrijk. Later dit jaar staat nog een wereldbeker in Italië op het programma. (Foto: aangeleverd)