Hidde Buur (19) uit Akersloot Nederlands kampioen paracycling

Foto boven:
Hidde in het tricot dat hij afgelopen zaterdag als Nationaal kampioen paracycling mocht aantrekken. (Foto: Henk de Reus)

Akersloot – Bij de bevalling kreeg Hidde Buur zuurstoftekort. Het leidde tot een cerebrale pareze (CP) een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door een beschadiging van de hersenen. Hierdoor functioneren Hiddes rechterhand en zijn rechterbeen niet goed. Dit weerhoudt Hidde er niet van om alles uit het leven te halen. Afgelopen zaterdag werd hij Nederlands kampioen paracycling.

Door Henk de Reus

In de ouderlijke woning aan de Hoocamp toont Hidde trots de nieuwe racefiets die hij zojuist heeft opgehaald. De fiets met een carbonframe weegt 7,8 kilo. Hij is er superblij mee want hoe beter de kwaliteit van de fiets is, hoe groter de kans dat de prestaties toenemen. Vanwege zijn handicap zijn er twee aanpassingen aan zijn tweewieler aangebracht. Het schakelen gaat elektrisch en het remsysteem is ’n twee-in-één systeem dat hij met zijn linkerhand kan bedienen.

Hidde kort na het behalen van de nationale titel. (Foto: aangeleverd)

Paracycling

Hidde heeft in zijn vroegere jeugd zeer verdienstelijk gevoetbald. Ondanks zijn beperking kwam hij goed uit de voeten. Hij haalde bijna de Nationale selectie in de CP-categorie. Op een gegeven moment stapte hij over naar het mountainbiken. Hidde: ,,Drie jaar geleden adviseerde een instructeur mij om eens mee te doen aan een open training paracycling. Dit is een tak in de wielersport voor mensen met een lichamelijke handicap. Het beviel mij zo goed dat ik besloot om mij hier verder in te ontwikkelen.’’ Dat laatste is Hidde aardig gelukt. In 2020 werd hij gekozen tot sportman van het jaar in de gemeente Castricum.

2020: Hidde, gekozen tot sportman van het jaar met een beperking in de gemeente Castricum. (Foto: aangeleverd)

Zijn talent bleef ook de bondscoach niet onopgemerkt. Sinds twee jaar verblijft hij in Papendal. Hier komen topsport en leren samen. Op deze locatie probeert Hidde het beste uit zichzelf te halen. Hij volgt er de opleiding Marketing en Communicatie op de Young Talent Academy die aan Papendal verbonden is. Hiddes vader (Peter) zegt dat Hidde op school niet echt grote problemen heeft gekend. ,,Op de basisschool werd hij wel eens gepest, maar dit heeft hem alleen maar weerbaarder en wilskrachtiger gemaakt. Tijdens zijn vmbo-opleiding kreeg hij aangepast onderwijs.’’

Actiefoto tijdens de Para Panne Dagen in België (2021). (Foto: aangeleverd)

Motivatie

Hidde vertelt waar hij zijn motivatie vandaan haalt. ,,Het feit dat ik op de basisschool werd gepest is voor mij een extra stimulans geweest om anderen te laten zien waartoe ik met mijn beperking in staat ben. De ontwikkeling die ik door mijn training doormaak stimuleert mij nog eens extra om mezelf te bewijzen. En, zeker ook belangrijk voor mij, m’n ouders staan voor 100 procent achter mij.’’

Ambitie

Het ontbreekt Hidde niet aan ambities. Hij traint gemiddeld achttien uur per week ,,Ik streef er naar om in 2024 in deze discipline (Para-)Olympisch kampioen worden. De spelen worden dat jaar in Parijs gehouden.’’ Hidde kon tegen die tijd wel eens hoge ogen gooien. Aan zijn wilskracht en doorzettingsvermogen zal het zeker niet liggen en we gaan zeker nog van hem horen.