Het Peutercafé is niet zomáár ontstaan

Castricum – Twaalf jaar geleden kwam Katherine Fergusson vanuit Venezuela naar Nederland. Omdat ze graag mensen uit andere landen en jonge moeders wilde ontmoeten, is zij onder de paraplu van Welzijn Castricum het Peutercafé in Castricum begonnen. Inmiddels zijn er peutercafés op drie locaties in de gemeente.

Katherine studeerde en woonde in Venezuela en had samen met haar man een kinderwens. Nadat haar man werd gekidnapt en beroofd, besloten ze naar Nederland te gaan om hun toekomstige kinderen een veilige basis te geven. Nadat de oudste werd geboren, voelde Katherine zich eenzaam. Ze kende de taal en andere ouders niet en had weinig tijd voor zichzelf, maar had veel behoefte om ervaringen uit te wisselen. Katherine miste een plek in Castricum om dit te doen.

Nadat hun tweede dochter was geboren, meldde Katherine zich aan als ambassadeur voor ‘Eén tegen Eenzaamheid’. Daardoor kwam ze in contact met directeur Judith Schram van Welzijn Castricum. Tijdens hun gesprek vertelde Katherine wat ze had gemist toen ze in Nederland kwam en moeder werd. Katherine kwam met het voorstel om een Peutercafé in Castricum te starten en Judith schreef direct een plan. Tweeënhalf jaar geleden werd gestart met het zoeken naar een locatie inmiddels zijn er drie Peutercafés waar zestig kinderen per week een leuke en informatieve ochtend meemaken, waar (groot)ouders elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen uit kunnen wisselen. De volwassenen drinken een kopje koffie of thee, terwijl de kinderen spelen, knutselen, dansen of muziek maken.

Katherine Fergusson kwam destijds met het idee voor het Peutercafé in Castricum. (Foto: aangeleverd)

Door het jaar heen worden vele activiteiten voor de peuters georganiseerd, zoals het peuterzomerfeest, de poppenkast en waterspelletjes. Regelmatig is er een lezing van een deskundige over een interessant onderwerp. Kom lekker spelen bij één van de Peutercafés, je bent van harte welkom! In Castricum aan de Van Speykkade 61 elke maandag moedercafé, elke dinsdag spelen met taal en elke vrijdag ouder/kindcafé. In Limmen aan de Lage Weide 2 (bibliotheek) elke donderdag en in Akersloot aan de Rembrandtsingel 1 (bibliotheek) elke dinsdag. Alle bijeenkomsten zijn van 10.00 tot 11.30 uur. Voor Peutercafé Castricum graag vooraf via peutercafe@welzijncastricum.nl aanmelden. Tijdens de schoolvakanties zijn kinderen tot zes jaar ook van harte welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden. Vrijwilliger worden? Stuur een e-mail naar peutercafe@welzijncastricum.nl voor meer informatie. (Foto’s: aangeleverd)