Het perfecte moment voor nieuwe aanplant in je tuin

Velserbroek – De nazomer ligt definitief achter ons en de temperaturen dalen. Maar juist nu begint het seizoen van de planten. Voor tuinliefhebbers de tijd om aan de slag te gaan. Tuinplantencentrum Loef heeft een uitgebreid assortiment tuinplanten en adviseert graag bij het maken van de juiste keuze.

De grond is nu nog relatief warm en daar wortelen planten heel goed op. Bovendien regelt het ook meer, dus een win-winsituatie. Planten bereiden zich voor op de winter door voedingstoffen op te slaan en gaan dan in ‘winterslaap’. Vollegrondplanten (wortel- en kluitgoed) kunnen nu geplant worden. Doordat er geen pot om de kluit of wortel zit, is het goedkoper en milieubewuster. Het is ook de tijd om te snoeien. Doe je dit vóór de bladval, dan scheelt je dat weer bladharken. Bewaar wel een deel voor in de border om vaste planten te beschermen tegen de vrieskou en om een schuilplaats te bieden aan van alles wat rondloopt en vliegt in en rondom uw tuin.

Van november tot en met maart kunnen lei-, dak- en fruitbomen gesnoeid worden. Ook de knotbomen zijn weer aan de beurt, maar hoeven niet elk jaar gesnoeid te worden. Bij net aangeplante bomen kunt u het beste eenjarig hout wegknippen. Bij oude knotbomen is een wisselsnoei aan te raden: je knipt dan het tweejarig hout voor de helft weg. Meer weten? Kom langs aan de Rijksweg 255 op kijk op www.tuinplantencentrumloef.nl voor informatie. (Foto: aangeleverd)