Foto Henk de Reus

Het mooiste meisje van de klas

‘Ik dacht dat is een pittig meidje’

Akersloot – Piet van Duin (86) wist het eigenlijk al op de lagere school. Hij zag Rika Duinmaijer (84) en was meteen onder de indruk van haar. Ze waren nog te jong voor verkering, maar Piet zou haar niet meer uit het oog verliezen. Op 15 september jongstleden waren zij 60 jaar getrouwd.

Piet en Rika komen beiden uit een gezin met negen kinderen. De vader van Piet was boer. De moeder van Rika overleed toen Rika pas zeven jaar was. Haar vader werkte bij de stokkenfabriek in Uitgeest. Piet en Rika kwamen elkaar voor het eerst op de lagere school tegen. Piet had direct een oogje op Rika.

Piet: ,,Op de lagere school zaten de jongens en meisjes in die tijd apart van elkaar. Toen ik haar de eerste keer zag dacht ik direct ‘dat is een pittig meidje’. Ik realiseerde mij wel dat ik nog een poosje moest wachten, maar dat maakte mij niet uit.”

Oppassen

Op latere leeftijd paste Rika af en toe op de kinderen van de broer van Piet. Hij hoorde dit van zijn broer en besloot haar af en toe op te zoeken. Rika vond dit wel gezellig, maar kon toen nog niet vermoeden welk doel Piet voor ogen had. Rika: ,,Ik kreeg hier pas lucht van toen er bij ons thuis op 5 december een cadeau voor mij werd afgeleverd. De afzender was de Sinterklaas die mij tijdens het oppassen regelmatig opzocht. Ik was verrast”. Piet was zo slim geweest om via zijn broer het adres van Rika te ontfutselen. Hij nodigde Rika uit op z’n verjaardag, later in december.

Kraalogen

Rika viel op Piet’s  kleine kraalogen en zijn glimlach. Ze begon hem steeds leuker te vinden en van het een kwam het ander. Na bijna zeven jaar verkering trouwden ze op 15 september 1959. Rika herinnert zich nog dat het een mooie dag was. Het was prachtig weer. Het echtpaar woonde aanvankelijk in een bedrijfswoning van de LTB, vlak naast de kunstmestfabriek. Hier werkte Piet 40 jaar als chauffeur.

Inmiddels woont het echtpaar al weer 19 jaar aan de Vivaldihof in Akersloot. Ze kregen drie kinderen, een zoon en twee dochters. Inmiddels is de familie verrijkt met zeven kleinkinderen. Hoe ze het al zo lang met elkaar volhouden? ,,Het is een beetje geven en nemen”, zegt Piet, waarop Rika direct reageert met ,,Het is meer geven dan nemen, hoor!”

De gezondheid van Rika laat het wat afweten. Ze heeft last van artrose en hartritmestoornissen. Het lopen wordt ook moeilijker, maar ze doet nog steeds aan ouderengym. Piet mag graag puzzelen. Kort geleden kon hij zijn rijbewijs nog verlengen. Af en toe gaat hij er nog met de auto op uit, maar meestal maken ze gebruik van de servicetaxi.

Afgelopen zondag vierden ze hun diamanten huwelijksfeest in restaurant ‘La Mère Anne’ in Oudendijk, een geliefde plek van het echtpaar.

(Tekst en foto: Henk de Reus)