Het kan niet op bij 90-jarige Johanna’s Hof

Foto boven:
De denktank van Johanna’s Hof in 2023 compleet, met van links naar rechts Theo Groentjes en partner Marijke Dokter, Christiaan Dokter, Foekje en Gerrit Dokter. (Foto: aangeleverd)

Bakkum – Het 90-jarige bestaan van restaurant Johanna’s Hof zal dit jaar waarschijnlijk niemand ontgaan. De huidige uitbaters, Marijke en Theo Groentjes, doen er alles aan dit heugelijke feit niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Daarbij worden ze natuurlijk bijgestaan door Foekje en Gerrit Dokter, die als oud-uitbaters nog steeds een bescheiden stempel drukken op de huidige bedrijfsvoering. Er is immers nogal wat aan vooraf gegaan aan het intussen 90-jarig bestaan. Voorlopig gaan ze de 90 jaar vieren met hun bezoekers, waarbij het al jaren vaste vriendelijke personeel zijn steentje bijdraagt. Het lijkt wel een grote familie!

Zo is een heerlijk bakje koffie te verhapstukken met een versgebakken appeltaart, lekker voor of na het wandelen in de duinen. Dát is nog eens een lekker begin van de dag, middag of avond! Verder heeft men langs de laan naar de ingang in de dierenweide zeven borden geplaatst waar de 90-jarige geschiedenis in woord en beeld te zien is. Wat betreft het menu zijn wat gerechten terug te vinden uit het verleden en ook tegen een speciale prijs. Zo kun je smullen van de ‘Dronken Sultan’, ‘Toast Cobra’, kalfspastei, tong en hors-d’oeuvre, waar het water je bij in de mond loopt. De mond en smaakpapillen kunnen overigens ook gestreeld worden met een heerlijk wijntje in een prachtig gegraveerd glas met logo en 90-jaar-uiting. Voor de kinderen is er de overbekende kleurplaat en een geheel duurzaam uitgevoerde jojo van alleen maar natuurproducten, net als vroeger.

Johanna’s Hof in 1930 op een toenmalige ansichtkaart. (Foto: Werkgroep Oud-Castricum)

Start

De geschiedenis van het huidige ‘Johanna’s Hof’ gaat terug naar 1933, waar de provincie Noord-Holland als eigenaar van de grond een café-restaurant maar tevens een hotel laat bouwen, om de vele fietsers en wandelaars in de duinen gelegenheid te geven even bij te tanken erna of tussendoor. De naam was ‘Theehuis Johanna’s Hof’, waar in de loop der tijd ’theehuis’ verdween vanwege uitbreiding van de keuze in dranken en hapjes. Cornelis Heck werd als uitbater aangesteld, hij zou er tot 1940 blijven, totdat de bezetter het pand opeiste en er een administratief onderkomen voor Duitse officieren van maakte. Begin januari 1945, enige maanden voor de bevrijding, ging het theehuis in vlammen op, waarbij de oorzaak waarschijnlijk brandstichting was. Dit om bewijzen te laten verdwijnen voor de komende bevrijding.

Vervolg

Cor Heck start na de bevrijding opnieuw met ‘Theehuis Johanna’s Hof’, hetgeen de provinciale overheid niet zag zitten. Wat later ging het theehuis over van Cor Heck naar zijn schoonzoon Teun de Hoop, die uiteindelijk de oude garage ging uitbreiden met de jachtzaal in 1950 en de grote zaal in 1969. In 1981 ging Johanna’s Hof over van familie De Hoop naar Dirk en Tineke Hiemstra, waar Gerrit Dokter in 1981 als bedrijfsleider aan de gang ging.

Het bedrijf loopt als een tierelier en is intussen na enkele verbouwingen uitgegroeid tot een klasse restaurant met gezellig ingerichte binnenruimtes, maar ook heerlijke terrassen om na je fietstocht lekker bij te komen. Pannenkoeken (destijds nog ‘pannekoeken’ zonder extra ‘n’) waren een belangrijk deel op de menukaart en zijn dat nog steeds. In 1986 namen Gerrit en Foekje Dokter het bedrijf over en Marijke en Christiaan kwamen op Johanna’s Hof ter wereld. De woonruimte lag achter het restaurant, wat ideaal bleek om dicht bij de werkplek te zijn. Er volgen wat verbouwingen om de toeloop aan te kunnen en zelfs zalen voor de verhuur. Een gezellige uitstraling was daarbij een must, net als tegenwoordig.

Johanna’s Hof in de kersttijd met een glorieuze uitstraling. (Foto: aangeleverd)

Terugslag

Laat in het jaar 1999 slaat echter het noodlot toe met een enorme brand, waarbij de vlammen en rookwolken in de wijde omtrek zijn te zien. Het zou anderhalf jaar duren voor ‘Johanna’s Hof’ weer staat te pronken. Tussendoor dacht men echter wel aan de regelmatige bezoekers, door die te voorzien van een natje na de wandeling. Mede door de doorzettingsdrift van Gerrit en Foekje werd het geheel vernieuwde ‘Johanna’s Hof’ via een gigantisch feest geopend met een nog grotere capaciteit. Dat was intussen halverwege 2001, Gerrit Dokter was al sinds 1986 eigenaar van Johanna’s Hof en werd in 2000 ook eigenaar van het pand.

Toekomst

De toekomst ziet er rooskleurig uit, waarbij Gerrit en Foekje een stapje terug zijn gegaan en de dagelijkse leiding in handen is van dochter Marijke met partner Theo Groentjes en broer Christiaan Dokter voor het eindresultaat zorgt. Marijke en Theo hebben intussen een zoon en dochter en laten de ‘keuze over eventuele opvolging in de toekomst’ duidelijk aan de kinderen. ,,Je moet het leuk vinden en als uitdaging zien, andere redenen tellen dan niet mee’’, vinden Marijke en Theo. We komen ze tegen bij Johanna’s Hof, net als de duizenden fietsers, wandelaars en automobilisten die al vanaf de kinderjaren ‘Johanna’s Hof’ hoog in het vaandel hebben staan.