Het is allang kerstmis in Huize de Boer

Voor Uitgeester Ron de Boer brak begin november de kersttijd al aan. Een maand lang is hij bezig geweest met het opbouwen van zijn kerstdorp, 7,5 meter breed en twee meter diep in de aanbouw van zijn woning op de Kleis. Het is nu klaar en De Boer nodigt iedereen uit een kijkje te komen nemen.

,,Een uit de hand gelopen hobby’’, aldus De Boer, die na zijn pensionering, hij was na een bestaan als bakker ambtenaar in Heemskerk, naar Uitgeest verhuisde.

,,Mijn interesse naar de kerst is er altijd geweest’’, vertelt De Boer. Hij begon kleinschalig maar heeft inmiddels een dorp dat bestaat uit 53 huisjes, drie molens en 16 marktkraampjes. De huisjes zijn voornamelijk van Dickersville en Lenox maar er staan ook types Hollandse huisjes tussen. Het opbouwen nam 4,5 week in beslag.

De Boer: ,,De bekendheid van het kerstdorp beslaat momenteel geheel Noord-Holland. Er komen regelmatig mensen op bezoek, ze maken dan ook vele foto’s en ik word dan ook wel eens verrast met een kerstkaart van de mensen met mijn dorp erop en dat streelt me, het geeft je een gevoel van waardering.’’

Iedereen kan komen kijken, maar altijd onder begeleiding van de bouwer, zeker als het om kinderen gaat. Een afspraak kan via e-mail: Sylrona@ziggo.nl.

Als de kerstdagen voorbij zijn valt De Boer niet in een zwart gat. Eerst gaat hij op zoek naar leuke dingen voor zijn dorp volgend jaar en daarna heeft hij het weer druk met zijn andere liefhebberijen: het verzorgen van tientallen planten en zijn 80 vogels. (foto’s: Ger Bus)