Herenboeren ontmoeten elkaar

Castricum – Stel je voor… Je besluit mede-eigenaar te worden van een onderneming, samen met nog tweehonderd anderen. En die anderen, die ken je niet! Wat je wel weet, is dat je allemaal hetzelfde wilt: grip op wat je eet. Weten waar je eten verbouwd wordt – en beter nog – het met eigen ogen zien groeien. Dit is het verhaal van Herenboeren. Onlangs vonden de eerste twee kennismakingsbijeenkomsten plaats.

Voor wie het concept nog niet kent, een korte uitleg. Een Herenboerderij is een gemengd boerenbedrijf met tweehonderd leden/eigenaren. Op de boerderij wordt voedsel verbouwd voor de leden zelf en niet voor de verkoop aan derden. De leden leggen eenmalige een startbedrag in en doen daarnaast wekelijks een financiële bijdrage. Ze nemen samen een boer in dienst. Wolter van der Vlist (voorzitter) vertelt: ,,Wie wil kan een handje meehelpen op het land. Op andere Herenboerderijen zie je dat mensen dat heel leuk vinden om te doen. Elke week zijn er gemiddeld vijftig tot tachtig mensen de boer aan het helpen op het land. Herenboerderijen schieten als paddenstoelen uit de grond door heel Nederland, omdat het concept zo aantrekkelijk is. Elke week verse groenten, en je leert een hele hoop nieuwe mensen kennen.’’

Bijeenkomsten

Met dat laatste is Herenboeren Kennemerland volop bezig. Want ook al is de zoektocht naar geschikte grond nog in volle gang, de ‘farming community’ begint zich te vormen. Kartrekker Denise de Neef: ,,Dat er behoefte is om elkaar vast te leren kennen bleek wel uit de hoeveelheid aanmeldingen voor de kennismakingsbijeenkomsten. De eerste twee zitten erop, en na de zomervakantie volgen er meer. We maken gezamenlijk een wandeling en daarna is er koffie. Je merkt gewoon dat de nieuwe leden het heel leuk vinden om gelijkgestemden te ontmoeten. En wij vinden het natuurlijk ook heel leuk om te zien hoe we groeien. Dan weet je waar je het voor doet, en dat is heel dankbaar.’’ Kijk op https://kennemerland.herenboeren.nl voor meer informatie. (Foto: aangeleverd)