Herenboeren landen op Landgoed Rorik

Regio – Na een zoektocht van twee jaar hebben de kartrekkers van Herenboeren Kennemerland grond gevonden om een herenboerderij te beginnen. De grond bevindt zich op het bijzondere Landgoed Rorik. Voor deze plek is een nieuwe coöperatie opgericht: Herenboeren Rorik. De inschrijving voor leden is per direct geopend. Inwoners uit Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Assendelft krijgen voorrang. Herenboeren Kennemerland zoekt verder naar een geschikte plek in de omgeving Castricum, Limmen, Heiloo en Egmond.

De komende maanden worden de formele puntjes op de ‘i’ gezet. Denk hierbij aan de pachtovereenkomst, afspraken over de huur van schuren en het gebruik van al aanwezige materialen. Doel is om in het voorjaar de negentiende Herenboerderij in Nederland officieel te openen. Na Herenboeren Duinstreek in Bergen en Herenboeren Heemstede wordt het de derde coöperatieve boerderij volgens het Herenboerenconcept in Noord-Holland. ,,Het is een voorrecht om op deze bruisende plek in de polder te komen boeren’’, zegt Wolter van der Vlist, voorzitter van Herenboeren Rorik. ,,We komen terecht bij allemaal pioniers die samen een duurzaam paradijs aan het maken zijn. Daar dragen wij graag aan bij!’’

‘Samen sta je sterker’

Kasper Hoex van de Groente Amsterdammer, werkzaam op landgoed Rorik, was degene die Herenboeren Kennemerland polste voor een mogelijke samenwerking. ,,Samen sta je sterker. Het is supertof dat we lokale natuur-inclusieve landbouw voor nog meer inwoners uit de omgeving beschikbaar kunnen maken. Herenboeren is een perfecte match voor ons landgoed. We kijken uit naar hun komst.’’ Op een Herenboerderij werkt een boerin of boer in opdracht van de leden van de coöperatie volgens duurzame principes. De landbouwproducten – groenten, fruit, aardappelen en vlees van koeien, kippen en varkens – zijn alleen bestemd voor de leden. We creëren met elkaar een nieuwe Herenboerderij op een gave plek voor mens, dier en natuur met een brede betekenis.

Voor een goed werkende Herenboerderij is de nabijheid van leden van groot belang is. De ervaring leert dat leden die ver van hun boerderij wonen beperkt zijn in hun de deelname op de boerderij en daarmee de sociale verbondenheid van de leden. Ook heeft dat gevolgen voor de opbrengst van de boerderij: meedoen maakt immers meer mogelijk! Daarom zoekt Herenboeren Kennemerland verder naar een plek in de buurt van hun leden. Wie geïnteresseerd is in een lidmaatschap van de Herenboerderij op landgoed Rorik kan zich via rorik.herenboeren.nl aanmelden.

Op de foto:
De Herenboerderij in Heemstede. (Foto: Mark van Stokkom)